ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2018 12:06 EET

FT: Η ΕΚΤ ξεκινά τη διαδικασία αναζήτησης νέου αντιπροέδρου. Ποιος ΥΠΟΙΚ είναι το φαβορί

Ralph Orlowski / Reuters

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα τη διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του Βίτορ Κονστάνσιο, ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ισπανία να θεωρείται ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει το πόστο αυτό για τον υπουργό Οικονομίας της Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Η έναρξη της υποβολής υποψηφιοτήτων για τον νέο αντιπρόεδρο θα είναι η πρώτη κίνηση σε μια περίπλοκη παρτίδα σκακιού, με τα δύο τρίτα του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αναμένεται να αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο του 2019.

Δύο διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν η αντιπροεδρία να δοθεί στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο. Ο ντε Γκίντος εδώ και καιρό αναφέρεται από τους παρατηρητές της ΕΚΤ ως πιθανός υποψήφιος της Ισπανίας, ιδιαίτερα αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του Eurogroup το 2017 – μία κίνηση που ερμηνεύθηκε από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ως σημάδι ότι σχεδιάζει να μετοικήσει στη Φρανκφούρτη. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν είναι πολύ θετικά στην ιδέα να αναλάβει την αντιπροεδρία της ΕΚΤ ένας πολιτικός που δεν έχει εμπειρία στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η Ισπανία δεν αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα που θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η Ιρλανδία είναι γνωστό ότι επιθυμεί ο κεντρικός της τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν να ενταχθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο. Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστό εάν θα προτείνει τον Λέιν για την αντιπροεδρία. Ακόμα κι αν δεν το κάνει, ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, ο οποίος αποχωρήσει από τη θέση του τον Μάιο του 2019, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ