Φτιάχνουμε ένα υπέροχο παρτέρι στο παράθυρο και μαζί και τη διάθεσή μας

Τέσσερα βήματα που θα φέρουν την χρώματα και μυρωδιές άνοιξης - ακόμα πιο - κοντά μας.
.
.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την ανοιξιάτικη φύση όπως (θα το κάναμε) σε περίπτωση που δεν ήμασαν σε καραντίνα, όμως υπάρχει τρόπος να φέρουμε μυρωδιές, χρώματα κι υπέροχα αρώματα στο μπαλκόνι, ή στο παράθυρό μας, το οποίο αν το επισκεπτόμαστε συχνότερα ωφελούμαστε με την πολύτιμη βιταμίνη D.

Τι αν τα περισσότερα από τα φυτώρια έχουν κλείσει - οποία ειρωνία, την εποχή με την περισσότερη δουλειά... Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρείτε πολλά είδη φυτών για να ομορφύνετε το μπαλκόνι, τη βεράντα και τη διάθεσή σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα από κηπουρικές εργασίες, ωστόσο, μην πανικοβάλεστε. Ο Γκάι Μπάρτερ, επικεφαλής σύμβουλος της Βασιλικής Κηπευτικής Εταιρείας εξηγεί στη HuffPost UK πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέλειο παρτέρι στο παράθυρο του σπιτιού μας μέσα από 4 βήματα.

Βήμα πρώτο: Διαλέξτε το δοχείο σας

Παρ’ ότι τα πλαστικά και τα ξύλινα δοχεία είναι παραδοσιακά ωραία, οποιοδήποτε «δυνατό» δοχείο μπορεί να κάνει τη δουλειά, λέει ο Μπάρτερ. Ζητάμε κάτι που να έχει τουλάχιστον 15 εκατοστά βάθος, κι αν επιθυμούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα εξωτερικό (απ’ ότι εσωτερικό) περβάζι παραθύρου θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το τοποθετήσουμε ασφαλώς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πλαστικά κεσεδάκια – απ’ αυτά που πολλά μανάβικα διατηρούν φρούτα και λαχανικά – ενώ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε είδους βάζα, δοχεία μαγειρέματος, κ.τ.λ. «(Τρυπήστε το κάτω μέρος του δοχείου και) καλύψτε τις τρύπες με διάφορα μικρά αντικείμενα όπως μικρά κομμάτια από σπασμένη πήλινη γλάστρα, κομμάτια από χλοοτάπητα, ή ένα λεπτό πλέγμα...», λέει ο Μπάρτερ.

Βήμα δεύτερο: Γεμίστε με χώμα

Θα πρέπει να γεμίσετε το δοχείο σας με χώμα τουλάχιστον μέχρι 5 εκατοστά από τη βάση του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπάρτερ.

«Κομποστοποιημένο χώμα είναι δύσκολο να βρει κανείς αυτή τη στιγμή, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό της περσινής χρονιάς», συμπληρώνει. Εναλλακτικές μπορεί να είναι μείγματα χώματος, η άμμος που έχει απομείνει από οικοδομικές εργασίες. Το κομποστοποιημένο χώμα αποστραγγίζεται καλά. Αν έχετε λίπασμα προσθέστε το. Αλλιώς μπορείτε να προσθέσετε υγρό λίπασμα – ή ακόμα και να δημιουργήσετε μόνοι σας ακολουθώντας σχετικές οδηγίες στο διαδίκτυο.

Βήμα τρίτο: Φυτέψτε

Υπάρχουν πολλά φυτά κατάλληλα γι’ αυτές τις περιπτώσεις όπως λουλούδια φρούτων, λαχανικών βοτάνων. Υπάρχουν πολλές προτάσεις: από φράουλες ως τσίλι. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε delivery σε φυτά, τότε δεν έχετε παρά να .. αυτοσχεδιάσετε.

Συγκεντρώστε αγριόχορτα, (κισσό, κόκκινη τσουκνίδα, χόρτο κ.α.) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα χαμηλής βλάστησης και να προσελκύσουν έντομα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπάρτερ.

Κι όσο για σκιερά μέρη, δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα κήπο αξιοποιήσιμο αργότερα στην ... κουζίνα σας. Φυτέψτε, δηλαδή, γλυκιές πατάτες, απλές πατάτες, κορφές καρότου και μικρά κρεμμύδια.

Ο,τι και να φυτέψετε, ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον κομποστοποιημένο χώμα γύρω από τα φυτά αφήνοντας τουλάχιστον 2 εκατοστά στο επάνω μέρος για να μπορέσετε να ποτίσετε.

Βήμα τέταρτο: Ποτίστε αφού φυτέψετε

Φροντίστε να μεταφέρετε το δοχείο σας στην τελική του θέση προτού ποτίσετε – διότι μετά θα γίνει πολύ βαρύ. «Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό διότι τα δοχεία δεν πρέπει να στεγνώσουν», λέει ο Μπάρτερ. «Μπορεί να χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα, ειδικά αν βρίσκονται σε παράθυρα ή σε προεξοχές που τις φυσά ο αέρας».

Θα μεγαλώσουν γρήγορα τώρα που είναι άνοιξη, γι’ αυτό φροντίστε να χαλαρώσετε με μια κούπα καφέ ή τσάι απέναντι από το δημιούργημά σας.

ΠΗΓΗ: HuffPost UK