G7: Συμφωνία για βοήθεια στις πυρόπληκτες χώρες της Αμαζονίας - Στο Μπιαρίτζ και ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Πολύπλευρες διαβουλεύσεις και διεργασίες στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των Επτά.
ASSOCIATED PRESS

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν «διάφορες οπτικές» μεταξύ των ηγετών «επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζόνίας», που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Μακρόν.

«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», προειδοποίησε ο ίδιος.

POOL New / Reuters

Στo Μπιαρίτζ εκτάκτως ο Ζαρίφ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έφτασε εκτάκτως στο Μπιαρίτζ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), όπου είχε συνομιλίες με τον Μακρόν και κορυφαίους Γάλλους υπουργούς σχετικά με την εξεύρεση των συνθηκών εκείνων που θα αποκλιμάκωναν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

«Ο Ζαρίφ ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν. Χθες έγιναν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας και είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθεί ο Ζαρίφ ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το χάσμα...σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ολοκλήρωσε το απόγευμα της Κυριακής τη σύντομη επίσκεψή του στο Μπιαρίτζ απ′ όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Συνάντησα τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της G7 μετά από μια εκτενή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναρτώντας δύο φωτογραφίες από τη συνάντηση. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε» πρόσθεσε.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ζαρίφ είχε συνομιλίες που διήρκησαν σχεδόν 3,5 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των 30 λεπτών της συνάντησης με τον Μακρόν.

Ο Ιρανός Ζαρίφ έγραψε επίσης ότι η πρόσκληση που έλαβε για να μεταβεί στο Μπιαρίτζ και η άφιξή του εκεί έγιναν «σε συμφωνία» με τις ΗΠΑ.

Οι Eυρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από την διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει την δική του τακτική.

Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτζ, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Αναφορικά με το ζήτημα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στη χώρα αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Η διευκρίνιση αυτή ήρθε έπειτα από δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.

«Είχαμε χθες (σ.σ. Σάββατο) μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

Συμφωνία για ενίσχυση του διαλόγου με τη Ρωσία

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της G7, που συναντώνται στη Μπιαρίτζ της Γαλλίας, συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου το 2014, όμως τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή.

Οι επτά ηγέτες συμφώνησαν στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν το Σάββατο, πρόσθεσε η πηγή.

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία.

«Είναι μια πολύ μεγάλη μετάβαση», είπε ο Τραμπ μετά τις συνομιλίες του με τον Αμπε στο περιθώριο της συνόδου της G7.

«Δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολάρια», σχολίασε ο Τραμπ.

«Περιλαμβάνει τη γεωργία, περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Συμφωνήσαμε επί της αρχής».

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμπε επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες «κατέληξαν επιτυχώς σε μια συμφωνία» έπειτα από «έντονες» διαπραγματεύσεις.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να υπογραφεί επισήμως η συμφωνία στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο Άμπε προειδοποίησε: «Εχουμε ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη διατύπωση».

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ είπε από την πλευρά του ότι η συμφωνία θα ωφελήσει κυρίως τους Αμερικανούς αγρότες, μια πολιτικά σημαντική ομάδα για τον Τραμπ δεδομένου ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020.

Ερωτηθείς αν οι αμερικανικοί δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα θα αρθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο Λάιτιζερ απάντησε ότι κάποιοι δασμοί θα καταργηθούν, «αλλά όχι οι συγκεκριμένοι».

Και ο Τραμπ όμως είπε ότι οι δασμοί «θα παραμείνουν ίδιοι» αλλά δεν θα αυξηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή