Ghosting ή αλλιώς ψηφιακή εξαφάνιση του καλού μας: Ανεπανόρθωτη βλάβη στην ψυχική μας υγεία

Και γιατί είναι κάτι που ξεφεύγει εντελώς από την ανθρώπινη φύση.
Pollyana Ventura via Getty Images

Ας φανταστούμε το εξής ενδεχόμενο: Διατηρούμε στενή επαφή με ένα άτομο, το οποίο πάντα μας άρεσε και νιώθαμε την ανάγκη να το έχουμε στο πλευρό μας. Γελούσαμε πολύ μαζί και οι στιγμές μας ήταν μοναδικές.

Ένα πρωί, ενώ ξεκινάμε με τη διάθεση να στείλουμε στο αγόρι ή το κορίτσι που μας ενδιαφέρει ένα μήνυμα στο Facebook, ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν εμφανίζεται ως χρήστης στην εφαρμογή. «Τί περίεργο», σκεφτόμαστε.

Τότε μας έρχεται η ιδέα να στείλουμε μήνυμα και στο κινητό, και λαμβάνουμε μια αυτόματη απάντηση που γράφει «αυτός ο αριθμός δεν είναι διαθέσιμος». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Γρήγορα αποφασίζουμε να στείλουμε μήνυμα σε μια κοινή φίλη ή έναν κοινό φίλο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν αντιμετωπίζει και εκείνος/η το ίδιο πρόβλημα. Ο φίλος ή η φίλη μας μας απαντά πως το άτομο που αναζητάμε με αγωνία πλοηγείται κανονικότατα στο Facebook μου και μάλιστα μόλις δημοσίευσε μια χαριτωμένη φωτογραφία με το νέο του γατάκι.

Η καρδιά μας βουλιάζει σε ένα πέλαγος απελπισίας. Γιατί κάποιος που νομίζαμε πως είναι ο άνθρωπός μας, μας αντιμετωπίζει σαν να είναι φάντασμα;

Το Ghosting ως μια σύγχρονη μορφή διακοπής των δεσμών

Για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις τεχνολογίες των κινητών τηλεφώνων, είναι πιο εύκολο από ποτέ να κόψουν τους δεσμούς τους με κάποιον, για πολλούς και διάφορους λόγους. Με άλλα λόγια, σήμερα, το να αποκόψεις κάποιον από τη ζωή σου είναι κυριολεκτικά τόσο εύκολο όσο το πάτημα ενός κουμπιού. Και από εξελικτική άποψη, αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Οι δυσμενείς ψυχολογικές και οι κοινωνικές συνέπειες του Ghosting

Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε μετά από αυτού του είδους την απόρριψη είναι πιθανώς τραγική, λόγω της ευκολίας με την οποία οι άνθρωποι μπορούν πλέον να μας βγάλουν από τη ζωή τους.

Στα πλαίσια έρευνας, επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν σε πόσους ανθρώπους είχαν κάνει ghosting καθώς και από πόσους είχαν υποστεί ghosting οι ίδιοι. Στη συνέχεια εξέτασαν τους συμμετέχοντες με μια σειρά ψυχομετρικών τεστ, που αξιολογούσαν ταυτόχρονα συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Ακολουθούν μερικά από τα κύρια ευρήματά τους:

  • Ο μέσος όρος ατόμων στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν εφαρμόσει τη «μέθοδο απόρριψης του ghosting» ήταν περίπου οκτώ, ενώ ίδιος ήταν και ο μέσος ατόμων από τα οποία οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είχαν υποστεί ghosting. Αυτό ίσως και να σημαίνει πως οι άνθρωποι που υφίστανται ghosting, εύκολα στη συνέχεια το κάνουν και οι ίδιοι στους υποψήφιους συντρόφους τους.
  • Επιπλέον, τα άτομα που ανέφεραν πως είχαν υποστεί ghosting πολύ περισσότερες από οκτώ φορές, αξιολογήθηκαν με χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, συναισθηματική αστάθεια και ανασφαλείς προσκολλήσεις στους κοντινούς τους ανθρώπους.
  • Ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα της μελέτης γύρω από το ghosting είναι το εξής: Ο αριθμός των ατόμων που μετά από πολλαπλά χτυπήματα του ghosting αισθάνονται απομονωμένα αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ μπορούμε να πούμε ότι σε σχέση με έρευνες του 2019 είναι έως και διπλάσιος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται μάλλον στην εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που πλέον λειτουργούν ως βασικός δίαυλος διαπροσωπικής επικοινωνίας.
  • Συχνά, οι σύγχρονες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις κατηγορούνται για αρνητικές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία, κυρίως επειδή δεν ταιριάζουν με τις συνθήκες εντός των οποίων εξελίχθηκαν το μυαλό και το σώμα μας.

Στις προγενέστερες συνθήκες, δεν μπορούσαμε απλώς να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανίσουμε οριστικά κάποιον από τη ζωή μας. Από πολλές απόψεις λοιπόν, το ghosting είναι κάτι το αφύσικο και συμβάλλει στην εκπληκτική άνοδο των προβλημάτων ψυχικής υγείας που εντοπίζονται στον σύγχρονο κόσμο, ειδικά μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τους τη ζωή.

Το ζουμί

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης διαθεσιμότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων προηγμένων τεχνολογιών επικοινωνίας, το ghosting έχει εξελιχθεί σε μια κοινή εμπειρία που αρκετοί από εμάς έχουμε βιώσει.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν πιο συχνά από ποτέ φαινόμενα όπως η κοινωνική αποξένωση, που έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με δυσμενείς ψυχολογικές εκβάσεις.

Το ghosting πραγματικά πονάει και η εξελικτική προοπτική μας βοηθά να καταλάβουμε το γιατί. Εάν οι προγραμματιστές τεχνολογιών επικοινωνίας συνεχίσουν να αποτυγχάνουν να λαμβάνουν υπόψη την εξελιγμένη ψυχολογία μας στη δημιουργία των προϊόντων που προωθούν, φαίνεται ότι τα αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα τέτοιων τεχνολογιών θα επιδεινωθούν.

Πηγή: Psychologytoday