ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2021 16:15 EET

Google: «Κόντρα» για την ηθική της τεχνητή νοημοσύνης, με απόλυση δεύτερης ερευνήτριας

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης περι «diversity» στην εταιρεία.

Reuters
.

Η Google (Alphabet) απέλυσε την ερευνήτρια Μάργκαρετ Μίτσελ την Παρασκευή, σε μια κίνηση που φαίνεται να εντείνει την αντιπαράθεση γύρω από τα θέματα της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του «diversity» (ποικιλομορφίας) που είχαν αναδειχτεί μετά την απόλυση της ερευνήτριας ηθικής τεχνητής νοημοσύνης Τίμνιτ Γκέμπρου τον Δεκέμβριο.

Η Google ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η Μίτσελ παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς της εταιρείας και τις πολιτικές ασφαλείας μεταφέροντας ηλεκτρονικά αρχεία εκτός εταιρείας. Η Μίτσελ ανακοίνωσε την απόλυσή της στο Twitter.

Η ηθική διάσταση της δουλειάς της Google στην τεχνητή νοημοσύνη έχει τραβήξει πάνω της την προσοχή από την αποπομπή της Γκέμπρου και μετά- μιας επιστήμονα που έγινε γνωστή επειδή αποκάλυψη την ύπαρξη προκατάληψης σε συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Η αποπομπή της προκάλεσε αντιδράσεις από χιλιάδες εργαζομένους της Google. Η ίδια και η Μίτσελ ζητούσαν μεγαλύτερο «diversity» και «inclusion» στο ερευνητικό προσωπικό της Google και είχαν εκφράσει προβληματισμούς πως η εταιρεία άρχιζε να λογοκρίνει επιστημονικά άρθρα που ασκούσαν κριτική σε προϊόντα της.

Η Γκέμπρου είπε ότι η Google την έδιωξε αφού αμφισβήτησε μια εντολή για μη δημοσίευση έρευνας που έλεγε ότι τεχνητή νοημοσύνη που μιμείται γλώσσα θα μπορούσε να βλάψει περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Η Μίτσελ, που ήταν μια εκ των συντελεστών της έρευνας, είχε επικρίνει δημοσίως την εταιρεία για την αποπομπή της Γκέμπρου και την υπονόμευση της αξιοπιστίας της δουλειάς της. Οι δυο τους είχαν ηγηθεί μαζί της ομάδας ηθικής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, την οποία είχε αρχίσει η Μίτσελ.