ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2018 07:54 EEST

H ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε πέντε πτώματα μεταναστών και διέσωσε άλλους 193

MAHMUD TURKIA via Getty Images

Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε τα πτώματα πέντε μεταναστών και διέσωσε 117 επιζήσαντες μετά το ναυάγιο της βάρκας στην οποία επέβαιναν στα ανοικτά της χώρας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού(ΠΝ) της χώρας.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε φουσκωτό, το οποίο «κόντευε να βουλιάξει, περίπου 8 ναυτικά μίλια στα ανοικτά του Αμπού Καμάς», κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε ένας αξιωματικός του λιβυκού ΠΝ, ο Ραμί Γομέιντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πέντε μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί ενώ 117 άλλοι που επέβαιναν στο φουσκωτό, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Ένας από τους διασωθέντες, με την άφιξή τους  στην Τρίπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα ιταλικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή αρνήθηκε να τους διασώσει.

«Όταν πλησιάσαμε τους ιταλούς διασώστες, δεν δέχθηκαν να μας βοηθήσουν και έμειναν εκεί» περιμένοντας να έλθει σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής, αφηγήθηκε.

«Στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο πλοίο, τρεις γυναίκες και δύο μικρά αγόρια έπεσαν στο νερό και πνίγηκαν. Όλοι ήθελαν να ανέβουν στο πλοίο διότι το φουσκωτό έβαζε νερό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπο της λιβυκής ακτοφυλακής, διασώθηκαν άλλοι 76 μετανάστες από άλλο πλεούμενο στα ανοικτά της πόλης Ζαουίγια την Κυριακή.

Η Λιβύη αποτελεί τα τελευταία χρόνια χώρα διέλευσης και εφαλτήριο προς τις ευρωπαϊκές ακτές για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική.

Εκατοντάδες από αυτούς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στον διάπλου της Μεσογείου υπό ακραίες συνθήκες, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης, όπου, εκμεταλλευόμενα το πολιτικό χάος, δρουν δίκτυα διακινητών.

Από το καλοκαίρι, τα δίκτυα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο των λιβυκών αρχών, που πιέζονται γι′ αυτό από την Ιταλία. Η λιβυκή ακτοφυλακή, που υποστηρίζεται από την ΕΕ, έχει εντείνει τις αναχαιτίσεις κι έχει μεταφέρει πάνω από 7.000 μετανάστες πίσω στη Λιβύη φέτος.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.760 μετανάστες έχουν περάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία, αριθμός μειωμένος κατά 80% και πλέον από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της χώρας σε ένα πλοίο δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων που διέσωσε πάνω από 600 μετανάστες. Το πλοίο, το Aquarius, συνοδευόμενο από σκάφη του ιταλικού λιμενικού, τελικά ελλιμενίστηκε στη Βαλένθια, στην Ισπανία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post