H Kαταλονία "συγχωρεί" περίπου 1000 άτομα που κατηγορήθηκαν για μαγεία

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, καταδικάστηκαν κατά τη διάρκεια κυνηγιού μαγισσών που συνεχίστηκαν μέχρι τον 18ο αιώνα.
MartiSaiz via Getty Images

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας απένειμε χάρη σε περίπου 1.000 ανθρώπους - στην πλειονότητά τους γυναίκες - που καταδικάστηκαν για το έγκλημα της μαγείας στην περιοχή πριν από 400 χρόνια.

Αντίστοιχα ψηφίσματα έχουν γίνει στο παρελθόν στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Νορβηγία αφού περισσότεροι από 100 Ευρωπαίοι ιστορικοί υπέγραψαν ένα μανιφέστο με τίτλο: Δεν ήταν μάγισσες, ήταν γυναίκες.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τα αριστερά και τα εθνικιστικά κόμματα στο κοινοβούλιο και αποκαθιστά τη μνήμη εκατοντάδων γυναικών που εκτελέστηκαν ως «μάγισσες» μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα.

Ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωση της εκστρατείας του τοπικού περιοδικού ιστορίας Sapiens.

Σχολιάζοντας ένα ντοκιμαντέρ του TV3 με τίτλο ”Μάγισσες, το μεγάλο ψέμα”, ο Καταλανός πρόεδρος, Περ Αραγονές, περιέγραψε το κυνήγι μαγισσών ως «θεσμοποιημένη γυναικοκτονία».

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1580 και 1630, περίπου 50.000 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για μαγεία σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου το 80% ήταν γυναίκες.

Σύμφωνα με την ιστορικό Νούρια Mορεγιό, οι ”ύποπτες” ήταν συχνά ασκούμενες της παραδοσιακής ιατρικής ή γυναίκες ανεξάρτητων μέσων, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με καχυποψία.

Wenceslao Ayguals de Izco (1801-1875). "Φτωχοί και Πλούσιοι ή Η Μάγισσα της Μαδρίτης". 1849. Εικονογράφηση Urrabieta and Coderch. Έγχρωμη γκραβούρα. (Φωτογραφία: PHAS / Universal Images Group μέσω Getty Images)
Wenceslao Ayguals de Izco (1801-1875). "Φτωχοί και Πλούσιοι ή Η Μάγισσα της Μαδρίτης". 1849. Εικονογράφηση Urrabieta and Coderch. Έγχρωμη γκραβούρα. (Φωτογραφία: PHAS / Universal Images Group μέσω Getty Images)
PHAS via Getty Images

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι μάγισσες στην Καταλονία κρεμάστηκαν, δεν κάηκαν στην πυρά. Σύμφωνα με τον Παού Καστέλ, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν φθηνότερος τρόπος εκτέλεσης καθώς δεν καίγονταν πολύτιμα καυσόξυλα.

Μερικά καταλανικά χωριά προσέλαβαν τους δικούς τους κυνηγούς μαγισσών. Μια τέτοια ήταν ο Ζοάν Καζαμπρούχας (”Ιωάννης, ο κυνηγός μαγισσών”) στο χωριό Σαλέντ, του οποίου οι κατηγορίες οδήγησαν στον απαγχονισμό 33 γυναικών. Όταν αργότερα η Ιερά Εξέταση ανακάλυψε ότι οι περισσότερες γυναίκες ήταν αθώες, έκαψε τον ίδιο τον Καζαμπρούχας στην πυρά.

Η Iβέτ Eρόλες, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη μαγεία στην Καταλονία, αναφέρει το φεμινιστικό σύνθημα «είμαστε οι εγγονές των μαγισσών που δεν μπορούσαν να κάψουν», αλλά τονίζει ότι «πιο ουσιαστικά, είμαστε απόγονοι εκείνων που τις δολοφόνησαν. Είμαστε οι κληρονόμοι των καταπιεστών».

Τέσσερις παιδικές χαρές στο καταλανικό χωριό Palau-solità i Plegamans ονομάστηκαν προς τιμήν των καταδικασμένων μαγισσών και υπάρχουν σχέδια να τιμηθεί η μνήμη κι άλλων από τις αρχές δίνοντας το όνομά τους σε δρόμους και πλατείες.

NurPhoto via Getty Images

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή