ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2018 11:29 EEST | Updated 21/09/2018 13:12 EEST

Στα ύψη οι μετοχές της μαριχουάνας στην Γουόλ Στριτ

Spencer Platt via Getty Images

Με την ιδέα της επένδυσης στη μαριχουάνα φλερτάρουν οι traders των χρηματιστηριακών αγορών, αφού σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η νομιμοποίηση της έφερε και γιγαντιαία κέρδη στις εταιρείες που εδρεύουν στον Καναδά και είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Wall Street.

Τους τελευταίους μήνες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί στις μετοχές τους, ενώ οι χρηματιστές φαίνεται πως μελετούν εξονυχιστικά τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν από την τοποθέτηση στις εν λόγω εταιρείες, δεδομένου ότι η αγορά μαριχουάνας στον Καναδά κερδίζει έδαφος και πιθανότατα το παράδειγμα της νομιμοποίησης της να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αξία της Tilray -μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικής μαριχουάνα στον Καναδά- αυξήθηκε δέκα φορές μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Το 2017 η εταιρεία είχε αποκομίσει κέρδη 20 εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις, ενώ τώρα η αξία της ξεπερνά αυτή πολλών άλλων κολοσσών.

Την Τετάρτη η μετοχή της Tilray πέρασε από πολλές διακυμάνσεις. Αφού την προηγούμενη μέρα είχε κλείσει τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στα 154 δολάρια, άνοιξε το επόμενο πρωί με 233 δολάρια ανά μετοχή, έφτασε στη συνέχεια στα 300 δολάρια ενώ αργότερα έπεσε στα 151 για να κλείσει τελικά στα 214 δολάρια.

Σε μερικούς όμως από τους traders της Wall Street όλα αυτά φέρνουν στο μυαλό κακές αναμνήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mahoney Asset Management της Νέας Υόρκης, Κεν Μαχόνει, επισημαίνει τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια τέτοια αστάθεια, τονίζοντας πως οι επενδυτές που ποντάρουν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι και πολύ πιθανό να αποτύχουν στις επιλογές τους και να χάσουν τελικά χρήματα.

Παρόλα αυτά, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τις αιτίες του ενθουσιασμού των επενδυτών. Αυτή την εβδομάδα, η Coca Cola ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να φτιάξει θεραπευτικά αναψυκτικά με κάνναβη, ενώ για να πετύχει τον στόχο της, θα συνεργαστεί με την καναδική εταιρεία Aurora Cannabis.

Τον Αύγουστο η Molson Coors δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Hydropothecary Corp. με στόχο τη δημιουργία ποτών που θα περιέχουν μια μικρή δόση μαριχουάνας. Την Τρίτη τέλος η αρμόδια ομάδα που έχει καταρτιστεί για την έρευνα των φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε ότι μελετάται η εισαγωγή μικρών ποσοτήτων κάνναβης σε κάψουλες που θα χορηγούνται για να θεραπεύεται το τρέμουλο.

(Mε πληροφορίες από Associated Press)