ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2019 21:29 EEST

H Ουγκάντα σκέφτεται να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους

Αντιδρούν οι ακτιβιστές.

SOPA Images via Getty Images
Πρόσφυγες από την Ουγκάντα στην Κένυα. 

Την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους ομοφυλόφιλους επιχειρεί να επαναφέρει στην Ουγκάντα ο υπουργός Ηθικής και Ακεραιότητας, Φράνσις Λοκόντο, πέντε χρόνια μετά την κατάργησή της. Η είδηση έγινε γνωστή ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Θανατικής Ποινής.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι φυσικό για τους Ουγκαντέζους, αλλά έχει αρχίσει να διαδίδεται αρκετά στα σχολεία και ειδικά ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι προωθούν την ψευδή άποψη ότι οι άνθρωποι γεννιούνται γκέι», αναφέρει ο υπουργός. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι όποιος εμπλέκεται και στην προώθηση και στη διάδοση τέτοιων ιδεών, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή», συμπλήρωσε.

Η Ουγκάντα όπως και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, έχουν νόμους απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας, η οποία τιμωρείται από ποινή φυλάκισης μέχρι και τη θανατική ποινή.

Πάντως και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας είναι έτοιμος να πάει στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες και να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Ακτιβιστές και οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, πιστεύουν ότι ένας τέτοιος νόμος θα αυξήσει τη βία σε βάρος των γκέι και θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Τον Μάιο, ο σουλτάνος του Μπρουνέι αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον λιθοβολισμό των ομοφυλοφίλων μετά τη διεθνή κατακραυγή που προηγήθηκε.

 

Πηγή: Reuters 

Sponsored Post