Haikun: Το πρώτο υποβρύχιο εγχώριας κατασκευής της παρουσίασε η Ταϊβάν

Ενισχύει τις άμυνές της απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Κίνας.
via Associated Press

Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο της υποβρύχιο εγχώριας κατασκευής καθώς ενισχύει τις άμυνές της ενάντια σε μια ενδεχόμενη κινεζική εισβολή.

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν παρέστη στην τελετή καθέλκυσης στην Καοσιούνγκ την Πέμπτη. Σημειώνεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως η Κίνα θα μπορούσε να είναι στρατιωτικά έτοιμη να προχωρήσει σε εισβολή για «επανένωση» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατική Ταϊβάν αποσχιθείσα επαρχία, την οποία επιθυμεί να ανακτήσει. Οι περισσότεροι παρατηρητές ωστόσο δεν πιστεύουν πως επίκειται άμεσα επίθεση, ενώ το Πεκίνο έχει πει πως επιδιώκει «ειρηνική επανένωση»- από την άλλη πλευρά προειδοποιεί την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία και αποδοκιμάζει οποιαδήποτε ξένη στήριξη προς το νησί, ενώ ασκεί πίεση με στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το 1,54 δισ. δολαρίων, diesel- electric υποβρύχιο θα υποβληθεί σε σειρά δοκιμών και θα παραδοθεί στο ναυτικό της χώρας ως τα τέλη του 2024, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Το όνομά του είναι Haikun, από ένα μυθικό ψάρι της κλασικής κινεζικής λογοτεχνίας που μπορεί και να πετά.

Άλλο ένα είναι υπό ναυπήγηση, με την Ταϊβάν να επιδιώκει να αποκτήσει ένα στόλο 10 υποβρχίων- περιλαμβανομένων δύο παλαιότερων, ολλανδικής προέλευσης- και να τα εξοπλίσει με πυραύλους. Ο επικεφαλής του προγράμματος υποβρυχίων της χώρας, ναύαρχος Χουάνγκ Σου-κουάνγκ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως σκοπός ήταν να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια περικύκλωσης της Ταϊβάν από την Κίνα με σκοπό μια εισβολή ή έναν ναυτικό αποκλεισμό. Επίσης, πρόσθεσε, θα βοηθούσε την Ταϊβάν να κερδίσει χρόνο μέχρι να καταφθάσουν αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις για να τη βοηθήσουν.

Η ναυπήγηση των δικών της υποβρυχίων ήταν εδώ και καιρό προτεραιότητα για την ηγεσία της Ταϊβάν, ωστόσο το πρόγραμμα επιταχύνθηκε επί της Τσάι, που έχει αυξήσει πολύ τις αμυντικές δαπάνες.

Η Κίνα δεν έχει προβεί σε επίσημα σχόλια, ωστόσο σε κείμενο στους κρατικούς Global Times νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα υποστηριζόταν πως η Ταϊβάν «κάνει όνειρα» και ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έοχυν δημιουργήσει ήδη ένα «πολυδιάστατο ανθυποβρυχιακό δίκτυο» γύρω από το νησί.

Ο στόλος 10 υποβρυχίων της Ταϊβάν θα ήταν πολύ μικρός απέναντι στις αντίστοιχες κινεζικές δυνάμεις (60 υποβρύχια, περιλαμβανομένων πυρηνοκίνητων), ωστόσο η Ταϊβάν επιδιώκει μια ασύμμετρη άμυνα απέναντι σε έναν εχθρό που υπερτερεί κατά πολύ αριθμητικά. Ως εκ τούτου, θεωρείται πως τα υποβρύχια θα βοηθούσαν τις δυνάμεις της Ταϊπέι να έχουν πρωτοβουλία απέναντι στο κινεζικό ναυτικό, διεξάγοντας «ανορθόδοξο» πόλεμο. Επίσης, θα βοηθούσαν στη φύλαξη των στενών και καναλιών που συνδέουν τη «νησιωτική αλυσίδα» που περιλαμβάνει την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία και θεωρείται πως θα ήταν σημαντικό μέτωπο μιας σύγκρουσης με την Κίνα. Σημειώνεται πως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος θεωρείται η «Αχίλλειος Πτέρνα» του κινεζικού ναυτικού.

Ωστόσο, ο Ντριού Τόμσον, ερευνητής του National University of Singapore και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε πως το «κέντρο βάρους» μιας ναυτικής σύγκρουσης Ταϊβάν – Κίνας μάλλον δεν θα ήταν τα βαθιά νερά στα ανατολικά του νησιού, όπου τα υποβρύχια θα ήταν πιο αποτελεσματικά, μα τα πιο ρηχά ύδατα στα δυτικά, μπροστά στις κινεζικές ακτές.

«Το υποβρύχιο δεν είναι βελτιστοποιημένο για ρόλο αντιμετώπισης εισβολής...το να υπάρχει αυτή η αυξημένη δυνατότητα για να δυσκολέψουν οι κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είχε επίδραση, μα όχι αποφασιστική» σημείωσε.

Η αποτελεσματικότητα των υποβρυχίων θα είχε να κάνει με το πώς η Ταϊβάν θα επέλεγε να τα χρησιμοποιήσει: Πέραν της αποτροπής, θα μπορούσαν να στήνουν ενέδρες σε κινεζικά πλοία, να ναρκοθετούν λιμάνια, να διαταράξουν τον ανεφοδιασμό της Κίνας με πετρέλαιο και να χτυπήσουν εγκαταστάσεις στις κινεζικές ακτές, σύμφωνα με τον Τσιέχ Τσουνγκ, ερευνητή του National Policy Foundation στην Ταϊβάν. Ιδιαίτερα σημαντικό πάντως κρίνεται το ότι η Ταϊβάν σχεδίασε και κατασκεύασε δικό της υποβρύχιο.

Το Haikun διαθέτει σύστημα μάχης της αμερικανικής Lockheed Martin και θα έχει αμερικανικές τορπίλες. Σημειώνεται πως πέρα από τις ΗΠΑ, άλλες έξι χώρες έσπευσαν να βοηθήσουν την Ταϊβάν στις προμήθειες εξαρτημάτων, τεχνολογίας και την προσέλκυση εξειδικευμένου δυναμικού, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ναύαρχος Χουάνγκ είπε στη Nikkei Asia ότι είχε προσεγγίσει προσωπικά στρατιωτικές επαφές στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία για βοήθεια, μα δεν αποκάλυψε ποιες χώρες συμφώνησαν. Κατά τον Τόμσον το ότι αρκετές χώρες και εταιρείες δεν δίστασαν να παρέχουν εξαρτήματα για ένα αμυντικό πρόγραμμα της Ταϊβάν υποδεικνύει μια σημαντική γεωπολιτική αλλαγή και, κατά τον Τσιέχ, ένα κλίμα αμφιβολίας και δυσαρέσκειας απέναντι στην Κίνα από κάποια μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Δημοφιλή