ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/08/2018 19:58 EEST | Updated 22/08/2018 20:28 EEST

Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει Γερμανό Πρόεδρο στην Κομισιόν

MICHAEL KAPPELER via Getty Images

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν Γερμανό υποψήφιο, μεταδίδει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερδία Handelsblatt.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκης, η Μέρκελ είναι «επικεντρωμένη» στην διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ώστε να διαδεχθεί εκείνος τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και όχι η ΕΚΤ είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Μέρκελ», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στο Βερολίνο.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν «παίζουν» τα ονόματα του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, του κεντροδεξιού ηγέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς και της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν.

Tα πρόσωπα στα τρία κορυφαία θεσμικά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και ΕΚΤ) πρόκειται να αντικατασταθούν στο τέλος του 2019.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η καγκελαρία και η Bundesbank δεν θέλησαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.