ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/07/2018 13:22 EEST | Updated 16/07/2018 13:27 EEST

Handelsblatt: Σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου

MicroStockHub via Getty Images

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στις αγορές, εκδίδοντας 10ετές ομόλογο, ακόμα και αν δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Σε πέντε εβδομάδες εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας. Τότε η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι μόνη της στις κεφαλαιαγορές. Η Αθήνα δεν έχει μεν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Χάρη σε ένα απόθεμα ρευστότητας 24 δις ευρώ, οι ανάγκες της καλύπτονται μέχρι τα μέσα του 2022. Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Με δοκιμαστικές εκδόσεις η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις αγορές» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτίθεται να τεστάρει προσεχώς τη διάθεση των επενδυτών. Εξετάζεται η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. Και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν εκδώσει 10ετή ομόλογα κατά τη λήξη των προγραμμάτων τους, εν μέρει μάλιστα και πριν την ολοκλήρωσή τους. Εάν η Ελλάδα κατάφερνε να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου υπό λογικούς όρους πριν το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, αυτό θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία» σημειώνεται, υπογραμμίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως απόδειξη της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε στη HuffPost Greece ότιτο ερώτημα των επενδυτών είναι αν η Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί στις αγορές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, «και η απάντηση θα δοθεί μόνο από τις ίδιες τις αγορές όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη έκδοση ομολόγου».

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι τα επόμενα βήματα για την έκδοση νέου ομολόγου πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου το μήνυμα που θα σταλεί να είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα χωρίς προβλήματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που παρά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο, τις αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, τα θετικά σχόλια από τους εταίρους, αλλά και την αποκλιμάκωση στην απόδοση των ομολόγων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κίνηση έκδοσης νέων τίτλων.