HRW: Ξυλοδαρμοί μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο

«Άτομα που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, κακοποιούνται και απελαύνονται από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους»
ASSOCIATED PRESS

Τη βίαιη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών εναντίον μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου καταγγέλλει εκ νέου η οργάνωση Human Rights Watch μέσα από βίντεο που δημοσίευσε τη Δευτέρα. Οι εικόνες παρουσιάζουν ανθρώπους που έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία και έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.

«Άτομα που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, κακοποιούνται και απελαύνονται από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους», είπε σήμερα ο Todor Gardos, ερευνητής της Human Rights Watch για την Ευρώπη. «Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν αμέσως τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παράνομες απωθήσεις.»

Η οργάνωση συνομίλησε με 26 αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που έδωσαν συνέντευξη κατάγονται από την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, τη Συρία, το Πακιστάν ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι ίδιοι περιγράφουν 24 περιστατικά απωθήσεων στον Έβρο από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

ASSOCIATED PRESS

Ο 40χρονος Φερχάτ, είπε πως δύο αστυνομικοί τον συνέλαβαν μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά ηλικίας 12, 15 και 19 ετών σε έναν εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό στις 19 Σεπτεμβρίου. Έμειναν μαζί με άλλα δεκάδες άτομα σε ένα κλειστό όχημα σαν κλουβί. «Ήμασταν γύρω στα 60-70 άτομα. Οι άνδρες της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί φορούσαν μαύρες στολές, ενώ τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με μάσκες. Ήμασταν όλοι πολύ φοβισμένοι. Γύρω μας βρίσκονταν άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που φορούσαν μονάχα ένα σορτς. Όταν άνοιξαν το φορτηγό, μας διέταξαν να βγούμε έξω. Παραταχθείτε σε μια γραμμή, είπαν και χτύπησαν κάποιον. Έκλαιγα από την ταπείνωση», εξομολογείται ο Φερχάτ.

ASSOCIATED PRESS

Η Μάνσα, μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, δήλωσε πως οι αστυνομικοί τη συνέλαβαν μαζί με το σύζυγό της, τα τρία τους παιδιά, ηλικίας 5, 9 και 11 ετών, αλλά και άλλους δύο Αφγανούς άνδρες στα μέσα του Σεπτέμβρη μετά την αναχώρησή τους από την Αλεξανδρούπολη κατά την τρίτη προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία.

Η κακοποίηση περιλάμβανε ξυλοδαρμούς με γροθιές, κλοτσιές και κλομπ, ενώ σε μία περίπτωση αναφέρθηκε η χρήση πυροβόλου όπλου. Σε μια άλλη ένας μαροκινός άνδρας είπε ότι ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τον έσυρε από τα μαλλιά και τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος. Στη συνέχεια απειλώντας τον με ένα μαχαίρι στο λαιμό του, τον υπέβαλε στο μαρτύριο της ψεύτικης εκτέλεσης. Άλλοι επαναπροώθησαν μία έγκυο ηλικίας 19 ετών από τον Αφρίν της Συρίας και μία άλλη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές άρπαξαν και τα παπούτσια δύο παιδιών.

Η οργάνωση Human Rights Watch καλεί άμεσα τις ελληνικές αρχές να επιστήσουν την προσοχή τους στις επανειλημμένες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και για την υπερβολική χρήση βίας. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι σημειώνουν πως όποιος ασκεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και οι ανώτεροί του, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχική κύρωση επισημαίνοντας πως οι ανώτεροι αξιωματικοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε.

Δημοφιλή