Idra Kayne: Μαθαίνω να αγνοώ το «ιδανικό» σώμα που προβάλλεται από τα μέσα

Μια ειλικρινής εξομολόγηση από την αφροελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό.
Η Ιντρα Κέιν
Η Ιντρα Κέιν
instagram/thiasos.ilia.karella

….Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα!

Πίσω από την αυστηρή κηδεμόνα, κυρία Πιρς στην παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του Mike Kenny σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά, κρύβεται η εκρηκτική αφροελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, Idra Kayne.

Η συμμετοχή της στην παράσταση που τιμήθηκε με το Βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και που ανεβαίνει για δεύτερη σαιζόν στο θέατρο Κάππα, της έδωσε την αφορμή για μια εξομολόγηση στην HuffPost Greece.

Η Idra δεν μίλησε μόνο για τα επαγγελματικά, αλλά, μεταξύ άλλων, και για τα προσωπικά της βιώματα, για τον ρατσισμό, την ξενοφοφία αλλά και το body shaming.

- Τι είναι αυτό που συνέβαλε στο να ανέβει για δεύτερη σεζόν η παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι» στο θέατρο Κάππα;

Πέρα από το πόσο αγαπήσαμε όλοι οι συντελεστές τη «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», νομίζω ότι αυτό που συνέβαλε στο να ανέβει η παράσταση για δεύτερη σεζόν ήταν η αγάπη και τα υπέροχα σχόλια που λάβαμε από όσους παρακολούθησαν την παράσταση. Ήταν ξεκάθαρο ότι ένα τόσο επίκαιρο έργο δεν είχε κάνει τον κύκλο του. Και το βραβείο Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου της Ένωσης Κριτικών θεάτρου και Παρασταστικών τεχνών θεωρώ ότι το επιβεβαίωσε.

- Μιλήστε μας για το έργο. Τι πραγματεύεται; Ποια η μεγαλύτερη πρόκλησή του ρόλου της κυρίας Πιρς; Νιώθετε ότι τον έχετε εξελίξει φέτος;

Όπως ανέφερα και παραπάνω είναι ένα πολύ επίκαιρο έργο. Πραγματεύεται με έναν πολύ όμορφο και ουσιαστικό τρόπο το θέμα του ρατσισμού, της απομόνωσης, του πολέμου αλλά και των μαθησιακών δυσκολιών.

Ολος ο θίασος της παράστασης «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του θεάτρου Κάππα
Ολος ο θίασος της παράστασης «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του θεάτρου Κάππα
Θέατρο Κάππα

- Πώς συνδυάζεται το σύγχρονο Θέατρο Σκιών με τους ηθοποιούς και τη ζωντανή μουσική επί σκηνής;

Με τον πιο μαγικό τρόπο! Όποιος έχει παρακολουθήσει την παράσταση, συνειδητοποιεί ότι ο Ηλίας Καρελλάς μαζί με την Αντιγόνη Γύρα είναι απλά μάγοι…

- Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας με τον Ηλία Καρελλά. Τι είναι αυτό που αναγνωρίζετε σ′ εκείνον ως σκηνοθέτη;

Τον Ηλία δεν είχε τύχει να γνωρίσω πριν συνεργαστούμε, ούτε να δω δουλειά του. Το μεγαλύτερο προσόν του, πέρα από το όραμά του, είναι η αδιανοήτη ηρεμία του, η ευγένια και η πίστη του στις δυνατότητες των συνεργατών του. Τεράστιο δώρο για εμένα αυτή η συνεργασία που με εξέλιξε καλλιτεχνικά σε βαθμό που δε φανταζόμουν ποτέ.

- Τι σημαίνει για εσάς που συμμετέχετε ότι η παράσταση τη φετινή σεζόν τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες;

Είναι πολύ τιμητικό γιατί όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι ένα έργο που πραγματεύεται τον πόλεμο και το ρατσισμό σε μια εποχή που δυστυχώς είναι πάρα πολύ επίκαιρα.

- Τι αντιδράσεις έχετε καταγράψει από μικρά παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση; Πιστεύετε ότι καταφέρνει να τα ευαισθητοποιήσει απέναντι στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα, την απώλεια;

Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πάντα συγκινητικές στο τέλος κάθε παράστασης και μας επιβεβαιώνουν ότι σίγουρα τα ευαισθητοποιεί απέναντι σε όλα αυτά τα δύσκολα ζητήματα τα οποία σίγουρα δεν συζητιούνται τόσο ανοιχτά στην καθημερινότητά τους, όμως τα βλέπουν και σε πολλές περιπτώσεις τα βιώνουν.

Ηλίας Καρελλάς, Idra Kayne και μικρή «συνοδοιπόρος» της παράστασης
Ηλίας Καρελλάς, Idra Kayne και μικρή «συνοδοιπόρος» της παράστασης
Θέατρο Κάππα

- Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Αθήνα από Ουγκαντέζο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα την δεκαετία του ’80. «Ο ρατσισμός δεν σου επιτρέπει να ζήσεις την ζωή που θέλεις», έχετε πει. Εξακολουθείτε να το λέτε αυτό τώρα που είστε διάσημη και πετυχημένη;

-Δυστυχώς, δε νομίζω ότι θα σταματήσω να το πιστεύω ποτέ αυτό. Είναι όμως και στάση ζωής μου το να μιλάω πάντα γι’ αυτό, να πηγαίνω κόντρα και να ζω τη ζωή που θέλω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουμε βήμα και κάποια επιπλέον προβολή λόγω επαγγέλματος, «δίνουμε φωνή» ενδεχομένως και σε αυτούς που συχνά νιώθουν ότι δε μπορούν να ακουστούν.

- Εχετε βιώσει εμπειρίες διακρίσεων με το μεταναστευτικό βίωμα να τέμνεται με το έμφυλο; Κακοποιητικές εμπειρίες;

Υπάρχει γυναίκα που δεν έχει δεχτεί οποιουδήποτε είδους κακοποίηση λόγω φύλου; Πολύ αμφιβάλλω…

- Εχετε κάνει υπέροχα statements - φωτογραφικά και μη - σε σχέση με το body shaming. Τι έπρεπε να ξεπεράσετε εσείς με τον εαυτό σας προκειμένου να σας απολαύσουμε σε αυτά τα statements;

Δε νομίζω ότι ξεπέρασα κάτι. Συμφιλιώθηκα όμως με αυτή την εσωτερική φωνή που μου λέει ότι δεν αξίζω αρκετά, αν η εικόνα μου, το σώμα μου δεν είναι το «ιδανικό» όπως αυτό προβάλλεται στα μέσα. Στην ουσία μαθαίνω και θα μαθαίνω καθημερινά, να την αγνοώ. Κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο.

- Πόσο πολύ «δέσμια» του φύλου της είναι μια γυναίκα τον στον Δυτικό κόσμο τον 21ο αιώνα;

Μια γυναίκα είναι «δέσμια» του φύλου της, όσο εκείνη επιτρέπει. Νομίζω ότι αυτό δε μας διδάσκει κανείς και με αυτό παλεύουμε οι περισσότερες. Είναι καθημερινός αγώνας, τον οποίο όμως αξίζει να δίνουμε.

- Ποια είδη μουσικής αγαπάτε; Πως σας φαίνεται η ελληνική Trap μουσική;

Αγαπώ τη μουσική γενικότερα, δεν μου αρέσει να περιορίζομαι σε είδος. Μου αρέσουν τραγούδια, μελωδίες ανεξαρτήτου είδους. Την ελληνική trap σκηνή δεν την έχω παρακολουθήσει σε βάθος. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι μουσικές παραγωγές, δυστυχώς στο στιχουργικό κομμάτι έχω απογοητευτεί λίγο από ότι έχω ακούσει. Δεν μπορώ όμως να απορρίψω κάτι χωρίς να το έχω παρακολουθήσει.

- Τι είναι αυτό που σας έχει δώσει δύναμη να προχωράτε παρ′ όλες τις δυσκολίες της ζωής;

Νομίζω η αγάπη μου και η αστείρευτη δίψα μου για την ίδια τη ζωή μου δίνει δύναμη. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να «γευτώ» που ότι δυσκολία κι αν αντιμετωπίζω, ξέρω ότι θα την ξεπεράσω και θα ζήσω τη ζωή που θέλω.

- Ποιο το άπιαστο όνειρό σας για το μέλλον;

Μα φυσικά η διεθνής καριέρα! Και δεν το θεωρώ άπιαστο όνειρο γιατί σημαίνει ότι δεν συμβεί ποτέ. Όνειρο. Τρελό; Δύσκολο; Σίγουρα. Αλλά γι’ αυτά ζω, τα τρελά και τα δύσκολα. Ένα βήμα τη φορά…

Λίγα λόγια για την Idra Kayne

Η Idra Kayne (Ίντρα Κέιν) είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι.

Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στα Τ. Ε. Ι. Αθήνας και Τεχνική Φωνητικής Τοποθέτησης στο Vocal Art Academy, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Λεωφορείον ο Πόθος (2021), Το βιβλίο των θρύλων (2015), Scrooge & Ghosts & Rock ’n’ Roll (2023), Πεταλούδες στο στομάχι (2023).

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Mike Kenny

Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου

Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Πρωτότυπη μουσική: String Demons

Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης

Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, ΝικόλαςΤζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons

Οργάνωση παραγωγής: Τέχνης Πολιτεία

Πληροφορίες: Θέατρο Κάππα – Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά

Διεύθυνση: Κυψέλης 2

Πληροφορίες για την παιδική σκηνή / Κρατήσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες: 210 7777104, 210 7777124

Ηλεκτρονικές Κρατήσεις:

https://www.ticketservices.gr/event/rapounzel-xoris-paramithi/?lang=elWebsite: www.thiasoskarella.weebly.com Facebook page: Θίασος Ηλία Καρελλά / Ilias Karellas Theater CompranyInstagram: Ilias Karellas Theater Company