Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος

Εκπροσωπεί έναν κλάδο με πάνω από 1.050 εταιρείες, 4.400 εργαζόμενους και 225 εκατ. ευρώ τζίρο
ΣΟΚΕΕ

Σε νέα τροχιά δράσεων, αναφορικά με το επίπεδο των εκθέσεων στη χώρα μας, πρόκειται να κινηθεί ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Οργανωτών, Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).

Ο Σύνδεσμος, εκπροσωπεί έναν κλάδο με πάνω από 1.050 εταιρείες, 4.400 εργαζόμενους και 225 εκατ. ευρώ τζίρο, ωστόσο υπάρχουν πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς ο κλάδος δημιουργεί συνολικό οικονομικό όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ για μια πλειάδα συνεργαζόμενων κλάδων: τουρισμού, εστίασης, συνεδρίων, catering, μεταφορών, εκτελωνισμών, και άλλους πολλούς, ενώ αυξάνει πολλαπλασιαστικά αντίστοιχα και τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο μέσος διεθνής επισκέπτης εμπορικών εκθέσεων δαπανά ποσό 1.150 ευρώ σε κάθε επίσκεψη σε διεθνή έκθεση, ενώ πολλές φορές παραμένει στη χώρα και για σκοπούς τουρισμού πέρα από τις ημέρες διαμονής για την έκθεση.

Σε πόλεις με μεγάλα εκθεσιακά κέντρα, οι εκθέσεις δημιουργούν το ένα τέταρτο των συνολικών διανυκτερεύσεων εντός της πόλης. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού εκθέσεων UFI, για την οικονομική επίδραση των εκθέσεων, κάθε τετραγωνικό μέτρο εκθεσιακού χώρου δημιουργεί τζίρο 7.900 ευρώ.

Ο εκθεσιακός κλάδος είναι από τους πλέον πληγέντες της πανδημίας, καθώς οι εκθέσεις είχαν απαγορευτεί για χρονικό διάστημα 18 μηνών, και αποτελεί πιθανώς τον κλάδο που έμεινε το μεγαλύτερο διάστημα κλειστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το παρατεταμένο κλείσιμο δημιούργησε την ανάγκη για ένα συλλογικό όργανο, που θα προβάλλει τα αιτήματα του κλάδου και θα αποτελέσει συνομιλητή τόσο της αγοράς όσο και του κράτους, δημιουργώντας συνέργειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου αποτελείται από: πρόεδρος – Θεόδωρος Βώκος, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., αντιπρόεδρος – Κυριάκος Ποζρικίδης, ΔΕΘ - HELEXPO A.E., γενικός γραμματέας – Ευάγγελος Χαραλάμπους, Be Best, ταμίας – Ευάγγελος Γαλατσόπουλος, Expowork S.A., μέλος – Αλέξιος Λαγουδάκης, Metropolitan Expo A.E., μέλος – Αθανάσιος Παναγούλιας, Forum S.A., μέλος – Σοφοκλής Ιωσηφίδης, Interform Α.Ε.

«Ο κλάδος μας είναι νευραλγικής σημασίας για σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι μεταφορές, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια της χώρας χάρη κυρίως στη συνεισφορά του στην προβολή του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, προϊόντων και καινοτομίας διεθνώς», επισήμανε ο Θεόδωρος Βώκος.

Δημοφιλή