Ιμαλάια: Βρέθηκε μετά από 38 χρόνια, το πτώμα στρατιώτη στο υψηλότερο πεδίο μάχης του κόσμου

Το Σιατσέν είναι πεδίο μάχης στο υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο και οι στρατιώτες και των δύο χωρών σκοτώνονται συχνά από θύελλες και χιονοστιβάδες.
.
.
HINDUSTAN TIMES

Το πτώμα ενός Ινδού στρατιώτη που χάθηκε σε πεδίο μάχης των Ιμαλαΐων, εντοπίστηκε 38 χρόνια μετά.

Ο Chandrashekhar Harbola και 19 συστρατιώτες του παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης περιπολίας στον παγετώνα Σιατσέν, στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, το 1984, αναφέρει το BBC.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν 15 πτώματα, ωστόσο άλλα πέντε έκτοτε αγνοούνταν.

Το Σιατσέν είναι πεδίο μάχης στο υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο και οι στρατιώτες και των δύο χωρών σκοτώνονται συχνά από θύελλες και χιονοστιβάδες.

Η μονάδα στρατού που εντόπισε το πτώμα του Χαρμπόλα, βρήκε μαζί κι άλλη μια σορό άγνωστου στρατιώτη που μένει να ταυτοποιηθεί.

Ο εντοπισμός τού αγνοούμενου είναι για την οικογένεια του μια ανάσα ανακούφισης, καθώς όπως λέει, θα βάλει ένα τέλος στην αγωνία δεκαετιών. Η κηδεία του θα γίνει στο χωριό του με στρατιωτικές τιμές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μετά από δεκαετίες πτώμα αγνοούμενου στρατιώτη. Στρατιωτική περίπολος βρήκε τη σορό ενός άλλου Ινδού το 2014, μετά από 21 χρόνια.

Το Σιατσέν είναι προ πολλού περιοχή διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με τις όποιες διαπραγματεύσεις έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν για την αποστρατιωτικοποίησή της να έχουν ναυαγήσει.

Στρατεύματα από τους πυρηνικά εξοπλισμένους «γείτονες» ενεπλάκησαν σε μάχη το 1984 για τον έλεγχο στην περιοχή. Πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά, η στρατιωτική παρουσία παραμένει στο αφιλόξενο έδαφος.

Τουλάχιστον 129 στρατιώτες του Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους το 2012 σε χιονοστιβάδα κοντά στον παγετώνα Σιάτσεν. Τουλάχιστον 10 Ινδοί στρατιώτες πέθαναν σε χιονοστιβάδα το 2016 και άλλοι τέσσερις το 2019 κάτω από παρόμοιες συνθήκες.