Ινδία: Τρομακτικές σκηνές από την επιδρομή εκατομμυρίων ακρίδων

Μετά την πανδημία του κορονοϊού και τον υπερκυκλώνα, μόνο αυτό τους έλειπε...
Anadolu Agency via Getty Images

Τεράστιες ορδές ακρίδων έχουν κάνει επιδρομή σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες στην Ινδία, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στη χώρα που μετρά τις πληγές της από το πέρασμα του κορονοϊού και ενός καταστροφικού κυκλώνα.

Τεράστια σμήνη ακρίδων απειλούν τώρα την προμήθεια τροφίμων στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Τη Δευτέρα, τα σμήνη κατέβηκαν στο Τζαϊπούρ, μια πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, με τους κατοίκους της περιοχής να καταγράφουν σε βίντεο τις τρομακτικές σκηνές.

«Η τρέχουσα εισβολή ακρίδων είναι η μεγαλύτερη εδώ 25 χρόνια στην Αιθιοπία και τη Σομαλία, σε 26 χρόνια στην Ινδία και σε 70 χρόνια στην Κένυα», εξήγησε ο Κιθ Κρέσμαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι ακρίδες μπορούν να αναπαραχθούν 20 φορές σε τρεις μήνες και οι ενήλικες ακρίδες μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα όσο και το σωματικό τους βάρος κάθε μέρα.

Περίπου 80 εκατομμύρια ενήλικες ακρίδες μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο τετραγωνικό χιλιόμετρο και να πετάξουν έως 150 χιλιόμετρα σε μια μέρα, καταναλώνοντας περίπου την ίδια ποσότητα τροφής με 35.000 ενήλικες ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

«Η θερινή αναπαραγωγή των ακρίδων και στις δύο πλευρές των συνόρων Ινδίας και Πακιστάν είναι πολύ υψηλότερη από το φυσιολογικό φέτος, λόγω της εισβολής του σμήνους και των βροχών των μουσώνων που διαρκούν ένα μήνα περισσότερο από το κανονικό, επιτρέποντας έως και τρεις γενιές αναπαραγωγής», πρόσθεσε ο Κρέσμαν.

Οι Ινδικές αρχές έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του κορονοϊού και των εκτεταμένων καταστροφών στα νοτιοανατολικά της χώρας μετά τον υπερκυκλώνα Αμφάν.

Μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί drone για την παρακολούθηση των ορδών και εξετάζεται η ανάπτυξη εξειδικευμένων πυροσβεστικών οχημάτων εφοδιασμένων με εντομοκτόνο.

Πηγή: RT