ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2020 13:59 EEST | Updated 17/09/2020 14:29 EEST

Ινδονησία: Οποιος εντοπίζεται χωρίς μάσκα, σκάβει τάφους για θύματα του κορονοϊού

Οι παραβάτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ προστίμου και «κοινωνικής τιμωρίας».

ASSOCIATED PRESS

Οι χωρικοί που αρνούνται να φορέσουν μάσκες αναγκάζονται να σκάψουν τάφους για τα θύματα της νόσου Covid-19 από τις τοπικές αρχές σε ένα μέρος της χώρας, με την ελπίδα ότι λίγο η υποχρεωτική εργασία και περισσότερο η ευαισθητοποίηση θα τους πείσει να προσέχουν και να εναρμονιστούν με τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τουλάχιστον τρεις μεσήλικες και πέντε ανήλικοι στην περιοχή Τσέρμε στην Ανατολική Ιάβα, δέχθηκαν αυτή την μακάβρια τιμωρία στις 9 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι αρχές.

NurPhoto via Getty Images

Αν και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ινδονησία, υπάρχει ένα ηχηρή τμήμα του πληθυσμού που εμφανίζεται απρόθυμο να φορέσει μάσκες και να τηρήσεις τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη δημόσιας επαγρύπνησης έχει καταστήσει δυσκολότερο για τις ινδονησιακές αρχές να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει μολύνει σχεδόν 230.000 άτομα στη χώρα.

Περισσότεροι από 160.000 από αυτούς τους ασθενείς έχουν αναρρώσει, ενώ τουλάχιστον 9.100 πέθαναν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας.

Καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ψήφισε νόμο τον Ιούλιο που υποχρεώνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες δημόσια, αλλά ανέθεσε στους τοπικούς αξιωματούχους να καθορίσουν τις ποινές για μη συμμόρφωση.

Anadolu Agency via Getty Images

Μια κοινή ομάδα που ονομάζεται «τρεις πυλώνες» - η οποία αποτελείται από τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, την εθνική αστυνομία και την τοπική επιβολή του νόμου - είναι υπεύθυνη για την επιβολή περιορισμών στις μάσκες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Τσερμέ, οι «τρεις πυλώνες» δίνουν σε όσους πιάνονται χωρίς μάσκα τη δυνατότητα να πληρώσουν πρόστιμο 150.000 ρουπίες (περίπου 10 ευρώ) ή να αποδεχτούν αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «κοινωνική τιμωρία».

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν την κοινωνική τιμωρία, η οποία συχνά περιλαμβάνει πους απς ή εργασίες καθαριότητας.

Στην περίπτωση των παραβατών που αναγκάστηκαν να σκάψουν τάφους, πάντως, διευκρινίζεται ότι δεν ήταν παρόντες κατά την ταφή των νεκρών.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Τζακάρτα υιοθέτησαν μια παρόμοια ιδέα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ενας άνδρας υποχρεώθηκε να ξαπλώσει μέσα σε ένα φέρετρο δημοσίως, αφού πιάστηκε χωρίς μάσκα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι τύποι κυρώσεων έχουν αυξήσει τη χρήση μάσκας στην Ινδονησία.

Η χώρα απέτυχε να μηδενίσει την καμπύλη για μήνες και τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται - μόνο οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερους ασθενείς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μεγάλη κλίμακα κοινωνικών περιορισμών τέθηκαν σε εφαρμογή στην Τζακάρτα την Κυριακή, τη δεύτερη φορά που οι αρχές υποχρεώθηκαν να λάβουν αυστηρά μέτρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Με τον ιό να εξαπλώνεται διαρκώς, οι μονάδες υγείας της πόλης έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Οι ΜΕΘ και στα 20 νοσοκομεία της Τζακάρτα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 είναι πλήρεις, ανέφεραν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Πηγή: CNN