Ινδονησία: Σύλληψη ηγέτη δικτύου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα

Συνελήφθη ο επικεφαλής της Τζεμάα Ισλαμίγια.
ADEK BERRY via Getty Images

Η ινδονησιακή αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του δικτύου Τζεμάα Ισλαμίγια, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας ότι τον βαρύνουν υποψίες ότι στρατολογούσε μέλη και τα έστελνε κατόπιν στη Συρία για να εκπαιδευτούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνέλαβε ακόμη τέσσερα μέλη του δικτύου, που συνδέονται με τον Πάρα Ουιτζαγιάντο, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς ήταν μαθητής του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, του φερόμενου ως εγκεφάλου των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί (2002, πάνω από 200 νεκροί).

Ο Ουτζαγιάντο, που διέφευγε τη σύλληψη από το 2003 κι έχει εκπαιδευτεί με εξτρεμιστές στις νότιες Φιλιππίνες, συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του το Σάββατο σε προάστιο της Τζακάρτας, της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

Η Τζεμάα Ισλαμίγια «παραμένει απειλή, διότι το απώτερο σχέδιό της συνεχίζει να είναι η εγκαθίδρυση χαλιφάτου», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντίντι Πρασέτιο στο Reuters.

Μια επίλεκτη μονάδα της αντιτρομοκρατικής, η Densus 88, ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2002 με αποστολή να συντρίψει τη Τζεμάα Ισλαμίγια και άλλες οργανώσεις με παρόμοιους σκοπούς.

Τα σώματα ασφαλείας της Ινδονησίας επαινέθηκαν για τις επιτυχείς προσπάθειές τους να εξαρθρώσουν εξτρεμιστικά ισλαμιστικά δίκτυα αφού μορφές-κλειδιά, όπως ο Μπασίρ, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, όμως άλλοι ισλαμιστές διέφυγαν και πέρασαν στην παρανομία.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλά μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια και, μετά την πτώση του Οσάμα μπιν Λάντεν, μετατράπηκαν σε πυρήνες εν υπνώσει», τονίζει ο Στάνισλαους Ριγιάντα, αναλυτής ειδικευμένος στην τρομοκρατία με βάση την Τζακάρτα.

«Η πτώση του ISIS ενδέχεται να άφησε ένα κενό που επιτρέπει στη Τζεμάα Ισλαμίγια να ανέβει ξανά», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Ινδονησίας έσπευσαν να καταστήσουν ακόμη πιο αυστηρή την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα έπειτα από μια σειρά επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 άνθρωποι στην πόλη Σουραμπάγια, στην Ανατολική Ιάβα, πέρυσι. Εκατοντάδες ύποπτοι συνελήφθησαν αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, στις αρχές του 2019.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή