ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2018 23:02 EEST | Updated 16/10/2018 23:02 EEST

Ινδός επιστήμονας πέθανε μετά από απεργία πείνας στην προσπάθειά του να σώσει τον Γάγγη

Kadek Bonit Permadi via Getty Images

Ένας από τους κορυφαίους ακτιβιστές της Ινδίας πέθανε την περασμένη εβδομάδα στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τον ποταμό Γάγγη.

Ο γκουρού Ντας Άγκραβαλ, πρώην καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Kanpur, πέθανε στις 11 Οκτωβρίου μετά από απεργία πείνας που κράτησε 111 ημέρες με την ελπίδα ότι θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση της Ινδίας να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή της και να καθαρίσει τον ποταμό.

Ο Άγκραβαλ, 86 ετών, ήταν πρώτος επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Ελέγχου της Ρύπανσης της Ινδίας, έγινε ινδουιστής ασκητής το 2011 κι αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των νεκρών του Γάγγη. Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν από καιρό εκφράσει τη λύπη τους για την κατάσταση του.

Πολλά έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό και τους παραπόταμούς του εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού, ενώ τα χωριά και οι πόλεις απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες λυμάτων στα νερά.

Ο ευαισθητοποιημένος ινδουιστής ξεκίνησε την απεργία πείνας του στις 22 Ιουνίου. Παρόμοια είχε πραγματοποιήσει και ο Γκάντι. Μεταξύ των αιτημάτων του ήταν ο τερματισμός όλων των υδροηλεκτρικών έργων στο Γκάνγκας και των παραποτάμων του, η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα για τη διαχείριση των υποθέσεων των ποταμού και η νομοθεσία για την προστασία του.

 Πηγή: Science Mag