22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
16/09/2021 08:46 EEST | Updated 16/09/2021 08:46 EEST

Inspiration4: Εκτοξεύτηκε στο Διάστημα η αποστολή ερασιτεχνών αστροναυτών της SpaceX

Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX στην πρώτη διαστημική αποστολή με ερασιτέχνες αστροναύτες.

Joe Skipper via Reuters

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης (λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), η αποστολή Inspiration4: Τέσσερις «αρχάριοι» αστροναύτες, απλοί πολίτες, εκτοξεύτηκαν με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στην πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή «Έμπνευση4» είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα.

 

Steve Nesius via Reuters

 

 Αναμένεται να κάνουν ένα τριήμερο ταξίδι στο διάστημα, και θα ταξιδέψουν λίγο μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πλήρωμα αποτελείται από δύο νικητές διαγωνισμού, μία εργαζόμενη στην υγεία και τον πλούσιο σπόνσορά του, σε κάτι που χαρακτηρίζεται από το Associated Press ως το πιο φιλόδοξο βήμα που έχει γίνει ως τώρα στον τομέα του διαστημικού τουρισμού.

Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες της κάψουλας Dragon θα περάσουν τρεις ημέρες πετώντας γύρω από τον πλανήτη σε ασυνήθιστα υψηλή τροχιά – 160 χλμ υψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – πριν προσθαλασσωθούν στα ανοιχτά της Φλόριντα το Σαββατοκύριακο. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο 38χρονος Τζάρεντ Άιζακμαν, που έγινε πλούσιος χάρη σε μια εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών που είχε αρχίσει σε νεαρή ηλικία.

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα της SpaceX στην «αρένα» του διαστημικού τουρισμού. Ο Άιζακμαν είναι ο τρίτος δισεκατομμυριούχος που εκτοξεύεται στο Διάστημα αυτό το καλοκαίρι, μετά τις σύντομες πτήσεις του Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Galactic) και του Τζεφ Μπέζος (Blue Origin- Amazon) τον Ιούλιο.

 

 

Μαζί με τον Άιζακμαν στο σκάφος είναι η Χέιλι Αρσενό, 29 ετών, που είχε περάσει καρκίνο σε παιδική ηλικία και εργάζεται ως βοηθός γιατρού στο St. Jude Children’s Research Hospital στο Μέμφις του Τενεσί όπου είχε νοσηλευτεί. Ο Άιζακμαν δεσμεύτηκε να δώσει 100 εκατ. δολάρια ο ίδιος στο νοσοκομείο, και επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 100 εκατ. σε δωρεές. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος είναι νικητές διαγωνισμού: Οι Κρις Σεμπρόσκι, 42 ετών, και Σιάν Πρόκτορ, 51 ετών.

Ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκε η κάψουλα έχει χρησιμοποιηθεί ξανά, σε προηγούμενη αποστολή, όπως και η ίδια η κάψουλα. Η πτήση είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press (via Huffpost.com)