CULTURE
19/08/2020 16:12 EEST | Updated 19/08/2020 16:12 EEST

Ιωνικές Γιορτές: 40 νύχτες πολιτισμού στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Και για πρώτη φορά open museum με τη συμμετοχή κορυφαίων εικαστικών και καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Δήμος Νέας Σμύρνης

Οι Ιωνικές Γιορτές, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, από τα λίγα φεστιβάλ της Αθήνας που θα διεξαχθούν φέτος κανονικά, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό που ορίζονται από την Πολιτεία, ξεκινούν στο Αλσος Νέας Σμύρνης στις 23 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, με 40 νύχτες πολιτισμού και καθημερινή εναλλαγή προγράμματος που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα.

Φέτος για πρώτη φορά, παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Αλσος Νέας Σμύρνης μια πρωτοποριακή εικαστική έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός σε συνεργασία με την Tidal Flow Art, με τίτλο Geo Philosophy, ένα multimedia θέαμα, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εικαστικές εγκαταστάσεις και ενδιαφέρουσες performances. Είναι η πρώτη φορά που μιας ανάλογης κλίμακας έκθεση, με τη συμμετοχή κορυφαίων εικαστικών και καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο (open museum) και ειδικότερα στο Αλσος Νέας Σμύρνης.

Στο φετινό πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών έχουν ενταχθεί παραστάσεις από οργανισμούς αδιαμφισβήτητης αξίας, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, συναυλίες με σπουδαίους καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Στέφανος Κορκολής, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ελλη Πασπαλά και ο Γιώργος Περρής, ο Παντελής Θαλασσινός, αλλά και αφιέρωματα σε μουσικούς που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο συνθέτης  Γιώργος Χατζηνάσιος που θα μας ταξιδέψει με τις υπέροχες μελωδίες του στο πιάνο.  

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Όσον αφορά το θέατρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις  «Βάκχες» του Ευριπίδη, με τους Δημήτρη Ημελλο, Ρούλα Πατεράκη, Μυρτώ Αλικάκη, Μανώλη Μαυροματάκη (23/9) και την παράσταση του Μηνά Βιντιάδη, «Ο Κάτω Παρθενώνας», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με τον Λεωνίδα Κακούρη και τον Χρήστο Σαπουντζή (30/8).

Επίσης, την παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο», ένα κείμενο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τον Αντώνη Λουδάρο  (4/9), σε σκηνοθεσία του ίδιου, την «Λέλα Καραγιάννη Μια γυναίκα στην Αντίσταση», με τη Μαίρη Βιδάλη (6/9), «Το Παγκάκι» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, με τον ίδιο και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη (9/9), την παράσταση «Ο Κήπος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, με τον Στέλιο Μάινα (11/9), «Ποιός Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (13/9), «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (14/9) και το «Mute» με τον Γιώργο Χρυσοστόμου  (15/9). Επίσης, επαναλαμβάνεται η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού, στις 22/9.

Στις Ιωνικές Γιορτές θα δούμε επίσης συναυλίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα (31/8), ο Στέφανος Κορκολής (5/9), ο Κώστας Μακεδόνας (7/9), οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Στάθης Δρογώσης που συμπράττουν σε μια μοναδική μουσική συνάντηση (8/9), ο Παντελής Θαλασσινός (12/9) που ερμηνεύει τραγούδια από την θρυλική εποχή των Λαθρεπιβατών μέχρι σήμερα. Τέλος, η Ελλη Πασπαλά και ο Γιώργος Περρής σε μια μοναδική συναυλία στο Αλσος στις 19/9.  

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η Συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο με τον ίδιο στο πιάνο ζωντανά στο Αλσος (10/9), το Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Σπανό, με την Πέννυ Ξενάκη και τη Μαίρη Εσπερ να τραγουδούν τις μοναδικές μελωδίες του, αλλά και τη μπάντα του ίδιου στα μουσικά όργανα (16/9),  καθώς και  το Αφιέρωμα στο Σμυρναϊικο Τραγούδι με την Αφεντούλα Ραζέλη (17/9).

Αξίζει να αναφερθούν δυο ιδιαίτερες συναυλίες που θα μας ανεβάσουν τη διάθεση, μία latin στις 20/9 με την μπάντα Canto Metrela και μία jazz στις 21/9 με τους Undercover Valentines.

Παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές, θα διεξαχθεί και το Open Air Cinema Festival από τις 28 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ένα ιδαίτερο  θερινό σινεμά στο Ιωσηφόγλειο Μέγαρο, με 10 προβολές και δύο αφιερώματα, στους Monty Python και στον Γούντι Άλεν.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γαστρονομίας της Αθήνας (29/8),  η παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη (23/9) και το Αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο (10/9) θα πραγματοποιηθούν με τη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ανακοινώνει το επίσημο πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΩΝΙΚΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ Απο τις 23 Αυγούστου έως 30...

Δημοσιεύτηκε από Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης στις Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020