ΔΙΕΘΝΕΣ
01/01/2020 18:52 EET | Updated 01/01/2020 18:56 EET

Ιράκ: Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και απειλές προς την Τεχεράνη από τις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Οι υποστηρικτές υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών ομάδων, που επιτέθηκαν στην περίμετρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη πετώντας πέτρες σε δύο ημέρες διαδηλώσεων αποσύρθηκαν την Τετάρτη, αφού η Ουάσινγκτον απέστειλε επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και απείλησε με αντίποινα προς την Τεχεράνη.

Οι διαδηλωτές, οργισμένοι από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 25 ατόμων, έριχναν πέτρες στο κτίριο ενώ αμερικανικές δυνάμεις στις σκεπές χρησιμοποιούσαν δακρυγόνα για τη διάλυση του πλήθους.

Ωστόσο, κατά το απόγευμα φαινόταν πως οι περισσότεροι είχαν υπακούσει σε μια έκκληση για απόσυρση από πλευράς των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης- οργάνωσης «ομπρέλας» κυρίως σιιτικών πολιτοφυλακών, που ανέφερε ότι το μήνυμα των διαδηλωτών είχε ακουστεί.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως όλοι οι διαδηλωτές είχαν φύγει ως το βράδυ.

H αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε την Τετάρτη πως όλες οι δημόσιες προξενικές υπηρεσίες «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας και ότι τα μελλοντικά ραντεβού ματαιώνονται. Παράλληλα, σύστησε σε Αμερικανούς πολίτες να μην πλησιάζουν το κτίριο της πρεσβείας. 

Οι διαδηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εξέλιξη στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει επανεκλογή του το 2020, απείλησε την Τρίτη με αντίποινα σε βάρος του Ιράν, αλλά αργότερα είπε πως δεν επιθυμούσε πόλεμο.