Ιράν: Εκατοντάδες κορίτσια στο νοσοκομείο λόγω τοξικής δηλητηρίασης

Κανένα κορίτσι δεν έχει πεθάνει μέχρι στιγμής, αλλά δεκάδες έχουν υποστεί αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, ζάλη και κόπωση.
NurPhoto via Getty Images

Τουλάχιστον 650 κορίτσια έχουν δηλητηριαστεί από τοξικά αέρια στο Ιράν, κυρίως στην ανατολική πόλη Κομ από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια σκόπιμη ενέργεια προκειμένου τα σχολεία τους να κλείσουν ως αντίποινα για τον ρόλο των μαθητριών στις αναταραχές που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Κανένα κορίτσι δεν έχει πεθάνει, αλλά δεκάδες έχουν υποστεί αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία, ζάλη και κόπωση.

«Έγινε προφανές ότι κάποιοι επιθυμούν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία θηλέων», δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, αργότερα ανακάλεσε λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του είχαν παρεξηγηθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανοίγει ποινική έρευνα, αλλά είπε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες έδειχναν μόνο «την πιθανότητα εγκληματικών και εκ προμελέτης πράξεων».

«Σήμερα το μεσημέρι, ένας αριθμός μαθητριών δηλητηριάστηκε στο σχολείο θηλέων Khayyam στην πόλη Παρντίς στην επαρχία της Τεχεράνης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim την Τρίτη.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι 35 μαθήτριες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής.

Η πρώτη δηλητηρίαση σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, όταν 18 μαθήτριες από την Τεχνική Σχολή Νουρ στην Κομ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Από τότε, περισσότερα από 10 σχολεία θηλέων έχουν γίνει στόχος στην ίδια επαρχία.

Τουλάχιστον 194 κορίτσια φέρονται να δηλητηριάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα σχολεία στην πόλη Μπορουτζέρντ, στη δυτική επαρχία του Λορεστάν.

Τα κορίτσια ανέφεραν ότι μύριζαν την οσμή μανταρινιού ή σάπιου ψάριου πριν αρρωστήσουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουλάχιστον 100 άτομα διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτη στο Κομ.

″Είσαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσεις την ασφάλεια των παιδιών μου! Έχω δύο κόρες”, φώναξε ένας πατέρας σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δύο κόρες... και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μην τις αφήσω να πάνε σχολείο».

″Αυτός είναι πόλεμος!” δήλωσε γυναίκα. ”Το κάνουν αυτό σε ένα γυμνάσιο θηλέων στο Κομ για να μας αναγκάσουν να καθίσουμε στο σπίτι. Θέλουν τα κορίτσια να μένουν στο σπίτι.”

Μερικοί γονείς είπαν ότι τα παιδιά τους ήταν άρρωστα για εβδομάδες μετά τη δηλητηρίαση.

Ένα άλλο βίντεο από ένα νοσοκομείο δείχνει μια έφηβη ξαπλωμένη ζαλισμένη σε ένα κρεβάτι, με τη μητέρα της δίπλα της.

«Αγαπητές μητέρες, είμαι μητέρα και το παιδί μου είναι στο κρεβάτι του νοσοκομείου και τα άκρα της είναι αδύναμα», λέει η απεγνωσμένη μητέρα.

Κρατική Παραδοχή

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιουνές Παναχί είπε ότι τα κορίτσια είχαν δηλητηριαστεί από χημικές ουσίες που «δεν είναι στρατιωτικής χρήσης και είναι διαθέσιμες στο κοινό».

«Οι μαθητές δεν χρειάζονται καμία επεμβατική θεραπεία και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ηρεμία», πρόσθεσε.

Το σχόλιο του Δρ Παναχί ότι ήταν «προφανές ότι κάποιοι ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία» φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι οι δηλητηριάσεις ήταν προμελετημένες.

Η μετέπειτα διάψευσή του καταδεικνύει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της δημόσιας οργής καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτοι.

Οι δηλητηριάσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στο Κομ, μια πόλη που φιλοξενεί σημαντικούς σιιτικούς ναούς και από την οποία προέρχεται η θρησκευτική ηγεσία που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από τον Σεπτέμβριο, το ισλαμικό καθεστώς αμφισβητήθηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο μιας νεαρής Κούρδος, της Μάχσα Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή φέρεται ότι δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Μερικοί Ιρανοί εικάζουν ότι οι μαθήτριες δηλητηριάζονται ως «ανταπόδοση» για τον ρόλο τους στην αναταραχή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από βίντεο που έδειχναν μαθήτριες να σκίζουν τις μαντίλες τους και να φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Πηγή: BBC, Guardian

Δημοφιλή