ISIS-K: Ποιά είναι η τρομοκρατική ομάδα που απειλεί το Αφγανιστάν

Οι εχθροί των Ταλιμπάν είναι πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Islamic State militants pose a security threat in Afghanistan
Islamic State militants pose a security threat in Afghanistan
XinhuaSIPA USA/PA Images

Η ανησυχία κορυφώνεται για τον βραχίονα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτος, το Isis-K, που ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εμφανίστηκε στο Αφγανιστάν ως εχθρός τόσο της Δύσης, όσο και των Ταλιμπάν και ανέλαβε την ευθύνη με μία δήλωση στην οποία ισχυρίστηκε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του, είχε ως στόχο ”μεταφραστές και συνεργάτες του Αμερικανικού στρατού”. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την ομάδα για την επίθεση.

Ποιοί είναι οι Isis-K;

Η τρομοκρατική ομάδα, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι Islamic State Khorasan, είναι βραχίονας του Isis, του πιo ακραίου στοιχείου του Ισλαμικού στρατιωτικού κίνηματος.

Υπολογίζεται ότι απαρτίζεται από περίπου 2.200 μαχητές, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να έχει αυξηθεί μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών και Αφγανικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο συγκεκριμένος βραχίονας εμφανίστηκε το 2015, όταν ο Isis επέκτεινε την επιρροή του πέρα από το Ιράκ και την Συρία.

Εχει διαπράξει μερικές από τις πιο κτηνώδεις πράξεις βίας στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο χρόνο, μία επίθεση σε Μαιευτήριο, στοίχισε την ζωή 24 ατόμων.

Η ομάδα επιτίθεται εναντίον μεγάλων αριθμών ατόμων είτε με βομβιστές αυτοκτονίες, είτε με οχήματα. Συνήθως, ακολουθούν επιθέσεις ενόπλων.

Επικεφαλής του Isis-K αυτή την περίοδο είναι ο Σαχάμπ αλ-Μουχατζίρ - προηγούμενοι ηγέτες του συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια αμερικανικών ή αφγανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο εχθρός των Ταλιμπάν

Παρ′ όλο που άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη των Ταλιμπάν, ο Isis δεν χάρηκε καθόλου.

Το Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, διότι οι μαχητές επέλεξαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ αντί να κηρύξουν ιερό πόλεμο.

Ο Isis χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν ”αποστάτες” και τους επέκρινε για το γεγονός ότι δεν επέβαλαν την σαρία, παρ′ όλο που είχαν διακηρύξει ότι θα το έκαναν.

Αυτή η ομάδα είναι διαφορετική και από την Αλ Κάιντα, που είχε αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η Αλ Κάιντα παραμένει κοντά στους Ταλιμπάν και αυτή η συμμαχία είναι θεμελιώδης για την επιβίωσή της.

Οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 9/11, πυροδότησαν την εισβολή των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που τότε ήταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, με την αιτιολογία ότι υπέθαλπταν τους τρομοκράτες.

.
.
Marcus Yam via Getty Images

Γιατί ο Isis-K είναι πηγή ανησυχίας τώρα

Διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τους από το Αφγανιστάν, καθώς και Αφγανούς πολίτες που συνεργάστηκαν μαζί τους εναντίον των Ταλιμπάν, μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ, μέχρι την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν όλοκληρώσει την αποχώρησή τους μέχρι τότε.

Οι στρατιώτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αποχώρησης των ξένων πολιτών και των Αφγανών προσφύγων και τώρα έχει αρχίσει η διαδικασία της αποχώρησης των ίδιων των στρατιωτών.

Οσο στενεύουν τα περιθώρια διαφυγής, η απειλή μίας επίθεσης ολοένα και αυξάνεται.

Η Κάρεν Φον Χίπελ, του Βρετανικού Ινστιντούτου Royal United Services, δήλωσε στο Sky News: “Ο Isis είχε καιρό να κάνει κάποια πραγματικά μεγάλη επίθεση. Ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση και αυτοί πιστεύουν ότι είναι μία ευκαιρία για ένα πραγματικά θεαματικό γεγονός. Η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου, πλήττει τις δυτικές δυνάμεις και υπονομεύει τους Ταλιμπάν. Κι όσο πλησίαζει η επέτειος των επιθέσεων 9/11, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποιου μεγάλου χτυπήματος.”

Δημοφιλή