Ισπανία: Διαθέτει σε νέους κατασχεμένα σπίτια με χαμηλό ενοίκιο για να φύγουν από το πατρικό

Μόλις το 16% των νέων στην Ισπανία ζει ανεξάρτητα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 32% στην Ευρώπη.
ISABEL INFANTES via REUTERS

Η Ισπανία στοχεύει να βοηθήσει εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες που ζουν ακόμα με τους γονείς τους να νοικιάσουν τα δικά τους σπίτια, προσφέροντάς τους ακίνητα που εγκαταλείφθηκαν όταν η αγορά κατέρρευσε πριν από μια δεκαετία.

Το αυξανόμενο κόστος του ενοικίου πρόκειται να γίνει βασικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται να στήσει κάλπες στις περιφερειακές στις 28 Μαΐου ενώ ακολουθούν οι εθνικές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος.

Μόλις το 16% των νέων στην Ισπανία ζει ανεξάρτητα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 32% στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Χειραφέτησης.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη σχέδια για τη διάθεση έως και 50.000 κατοικιών που έχουν κατασχεθεί έναντι προσιτού ενοικίου.

Επίσης, κατέληξε σε συμφωνία για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα εισάγει πλαφόν 3% ετησίως στην αύξηση των ενοικίων σε περιοχές όπου αυτά ενοίκια αυξάνονται σημαντικά.

″Οι νέοι και οι όχι και τόσο νέοι δεν μπορούν να πληρώσουν για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους”, δήλωσε η υπουργός Στέγασης, Ρακέλ Σάντσεθ σχετικά με το σχέδιο ”επαναξιοποίησης” των τοξικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η τράπεζα Sareb. ”Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει και είναι δεν είναι το μόνο που βάζουμε στο τραπέζι”.

Τα υψηλά ενοίκια αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στα αρχιπελάγη των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων και στις ακτές της Μεσογείου, όπου η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων για τουρίστες και ξένους αγοραστές περιορίζει την προσφορά.

ISABEL INFANTES via REUTERS
ISABEL INFANTES via REUTERS

Στη Μάλαγα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20,4%, καθώς η διαθεσιμότητα μειώθηκε κατά 27% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ιστότοπο αναζήτησης κατοικιών Idealista.com.

Ο Αντόνιο Γκαραμέντι, πρόεδρος του CEOE (της ένωσης ισπανών εργοδοτών), είπε ότι τα ”λαϊκιστικά και παρεμβατικά” μέτρα του νομοσχεδίου για τη στέγαση δεν θα επιλύσουν την αύξηση των τιμών των ενοικίων αλλά αντίθετα θα ”προκαλέσουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκεται”.

Η Sareb δημιουργήθηκε το 2012 για να αναλάβει ακίνητα αξίας άνω των 50 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα τοξικά περιουσιακά στοιχεία από πρώην ταμιευτήρια που κατέρρευσαν μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.

ISABEL INFANTES via REUTERS
ISABEL INFANTES via REUTERS

Αν και η κυβέρνηση είπε ότι έως και 50.000 σπίτια θα διατεθούν, στην πραγματικότητα μόνο 9.000 είναι σχεδόν έτοιμα για ενοικίαση. Επιπλέον, έχει εντοπίσει 112 οικόπεδα στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν αρχικά 10.000 νέες κατοικίες, ενώ στο μέλλον θα προστεθούν άλλες 5.000. Άλλα 14.000 σπίτια που είναι ήδη κατοικήσιμα θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα κοινωνικής ενοικίασης, σύμφωνα με τον Sareb.

Δημοφιλή