ΔΙΕΘΝΕΣ
18/08/2019 15:39 EEST | Updated 18/08/2019 16:49 EEST

Ισπανία: Η κυβέρνηση προτείνει να δεχθεί το Open Arms που μεταφέρει μετανάστες

Το Open Arms λέει ότι δεν μπορεί να αποβιβάσει τους μετανάστες στην Ισπανία λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται.

ALESSANDRO SERRANO via Getty Images

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε την Κυριακή να δεχθεί στο λιμάνι Αλχεθίρας (νότια) το σκάφος της μκο Proactiva Open Arms το οποίο μεταφέρει περίπου 100 μετανάστες, ενώπιον της «αδιανόητης» άρνησης της Ιταλίας να ανοίξει ένα από τα λιμάνια της στο πλοίο.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, «έδωσε εντολή σήμερα (Κυριακή) για τη δικαιοδοσία του λιμανιού της Αλχεθίρας να δεχθεί το πλοίο ‘Open Arms’», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, λόγω της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» πάνω στο πλοίο και ενώπιον της «αδιανόητης απόφασης των ιταλικών αρχών να κλείσουν όλα τα λιμάνια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η Μαδρίτη έλαβε την απόφαση αυτή «λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πάνω στο πλοίο, έπειτα από δύο εβδομάδες πλεύσης» και ενώ το σκάφος εξακολουθεί να μεταφέρει 105 ενήλικες και δύο παιδιά υπό «αφόρητες» συνθήκες, δήλωσε η Open Arms.

«Τα ισπανικά λιμάνια δεν είναι ούτε τα πλέον έτοιμα ούτε τα πλέον ασφαλή για το Open Arms, αλλά προσώρας η Ισπανία είναι η μοναδική χώρα που είναι διατεθειμένη να το δεχθεί στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης», πρόσθεσε η μκο.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε, ωστόσο, παράλληλα, με μια ανακοίνωση, μια τελευταία έκκληση στις «ιταλικές αρχές να επιτρέψουν την αποβίβαση» των μεταναστών, παρέχοντας εγγυήσεις ότι οι τελευταίοι θα κατανεμηθούν μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών «όπως έχει συμφωνηθεί».

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι, άφησε χθες με βαριά καρδιά να αποβιβαστούν 27 ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες. Εξακολουθεί να αρνείται, ωστόσο, την αποβίβαση των υπόλοιπων επιβατών.

 

Open Arms: Η προσφορά δεν μπορεί να γίνει δεκτή  

Η MKO που διαχειρίζεται το πλοίο διάσωσης μεταναστώνδήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να δεχθεί την προσφορά της Ισπανίας να τους αποβιβάσει στην Αλχεθίρας, επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί πάνω στο πλοίο.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφρικανοί, περισυνελέγησαν από το σκάφος Open Arms ανοικτά των ακτών της Λιβύης και περιμένουν να αποβιβαστούν στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας.

«Δεν αποδεχόμαστε την Ισπανία ως λιμάνι για να πάμε επειδή είμαστε σε κατάσταση ακραίας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης. Αυτό που χρειάζονται [οι μετανάστες] είναι να αποβιβαστούν τώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Open Arms.

«Είναι αδιανόητο να πλέουμε για έξι ημέρες∙ τόσο θα μας πάρει μέχρι να φθάσουμε στην Αλχεθίρας», είπε.

 

 

 

(Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ)