Ισπανία: Σε εξορία ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος που ερευνάται για διαφθορά

Δεν αποκάλυψε σε ποια χώρα θα πάει.
ASSOCIATED PRESS

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα ανάκτορα, λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε μια δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του 82χρονου πρώην μονάρχη.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε να ερευνηθεί η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης έγραψε ότι φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Χουάν Κάρλος αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Στην επιστολή προς τον γιο του ο Χουάν Κάρλος, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ισπανία από τη δικτατορία στη δημοκρατία, έγραψε ότι πήρε αυτή την απόφαση «μπροστά στο δημόσιο αντίκτυπο που δημιουργούν ορισμένα γεγονότα του παρελθόντος της ιδιωτικής μου ζωής».

ASSOCIATED PRESS

Ισπανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί επανειλλημένως στις φερόμενες οικονομικές συναλλαγές του πρώην βασιλιά, ακόμη και πριν παραιτηθεί το 2014, και για τις προσπάθειες του γιου του να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα του.

«Πριν από ένα χρόνο, εξέφρασα τη βούλησή μου και την επιθυμία μου να σταματήσω να κάνω θεσμικές δραστηριότητες. Τώρα, καθοδηγούμενος από την πεποίθηση ότι θα παρέχω την καλύτερη υπηρεσία προς τον ισπανικό λαό, τους θεσμούς και εσένα ως Βασιλιά, ανακοινώνω την βαθυστόχαστη απόφαση μου να μετακομίσω, αυτή τη φορά, έξω από την Ισπανία», εξήγησε ο Κάρλος.

Και πρόσθεσε: «Μια απόφαση που παίρνω με θλίψη, αλλά με μεγάλη γαλήνη. Υπήρξα βασιλιάς της Ισπανίας για σχεδόν σαράντα χρόνια και, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, πάντα ήθελα το καλύτερο για την Ισπανία και για το Παλάτι».

Ο Φελίπε δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του και τον ευχαρίστησε, σύμφωνα με τα ανάκτορα.

Στις αρχές Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε γνωστό ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για να καθορίσει αν ο Χουάν Κάρλος φέρει ποινική ευθύνη σε μια υπόθεση διαφθοράς η οποία αφορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναθέσει σε μια ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) της Μέκκας. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν την υπόθεση από το 2018, όμως δεδομένου ότι ο τέως βασιλιάς χαίρει ασυλίας, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη και μόνο για γεγονότα που έγιναν μετά την παραίτησή του από το αξίωμα.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Ομως, η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN)

Δημοφιλή