ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2020 22:49 EEST | Updated 13/09/2020 23:10 EEST

Ισραήλ: Η πρώτη χώρα που επιβάλλει ξανά lockdown σε εθνικό επίπεδο

Για τρεις εβδομάδες, λόγω νέας έξαρσης του κορονοϊού

ASSOCIATED PRESS

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή μέτρο που επιβάλλει καραντίνα τριών εβδομάδων σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται την Παρασκευή, ανήμερα της εβραϊκής πρωτοχρονιάς, και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

ASSOCIATED PRESS

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι υγείας τον προειδοποίησαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσει εάν τα ποσοστά μόλυνσης συνεχίσουν να αυξάνονται. «Υψώνουν μια κόκκινη σημαία», είπε.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα αναγκαστούν να παραμείνουν σε απόσταση 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση την άσκηση κατά μόνας. Τα σχολεία και όλα τα καταστήματα - εκτός από τα απολύτως αναγκαία - θα κλείσουν. Σταδιακή χαλάρωση των κανόνων θα εφαρμοστεί μόνο εάν μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης.

ASSOCIATED PRESS

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν τους κανόνες ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν οικονομική καταστροφή.

Την περασμένη άνοιξη, η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων επαινέθηκε διεθνώς για το γρήγορο και αυστηρό lockdown, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δέχτηκε έκτοτε κριτική για το άνοιγμα της οικονομίας πολύ γρήγορα τον Μάιο. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση καθώς η ανεργία αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα.

ASSOCIATED PRESS

Το Ισραήλ έχει καταγράψει σχεδόν 150.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.100 θανάτους - ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, αν και οι υπουργοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα καθώς οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν πρόσφατα σε 4.000 την ημέρα.

Το Σάββατο το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν γύρω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού ζητώντας από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ)