ΤΟ BLOG
18/03/2020 13:09 EET | Updated 18/03/2020 13:09 EET

Ισραήλ: Επίκειται απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

Αγαστή συνεργασία Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής

ASSOCIATED PRESS
Τελ Αβίβ 17 Μαρτίου 2020(AP Photo/Oded Balilty)

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες συνάντηση εργασίας με τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, δίνοντάς τους την εντολή να προετοιμαστούν για επιβολή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη την ισραηλινή επικράτεια. Κατά τον κ. Ερντάν, η απόφαση αυτή κρίνεται ως αναπόφευκτη και είναι πιθανόν να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Σημαντικό ρόλο θα αναλάβει και το Σώμα Πολιτικής Άμυνας του ισραηλινού στρατού.

Ο κ. Ερντάν ζήτησε να εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής της απόφασης, κατά την οποία θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της χώρας, εξαιρώντας όσους εργάζονται σε κρατικές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στους οποίους και θα επιτρέπεται να εξέρχονται από τις κατοικίες τους. Οι υπόλοιποι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις π.χ. εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης και ιατρικές εξετάσεις. Η αστυνομία θα είναι αρμόδια για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ενώ παράλληλα το Σώμα Πολιτικής Άμυνας του στρατού θα παρέχει σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία σε διοικητικό επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και των αντίστοιχων αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός. Ανακοινώθηκε σήμερα ότι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συνέστησαν κοινό επιτελείο επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό της συνεργασίας Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής είναι το εξής μέτρο που ανακοινώθηκε ήδη από χθες το βράδυ:

Οι δίοδοι μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν κλείσει. Παράλληλα όμως, σήμερα στο Ισραήλ βρίσκονται 80.000 πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής με νόμιμες άδειες εργασίας που απασχολούνται στον κλάδο των οικοδομών. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διοικητικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ώστε να παρασχεθούν άδειες παραμονής αορίστου χρόνου στους εγκλωβισμένους στο Ισραήλ Παλαιστινίους οικοδόμους, οι οποίοι καθ′ όλη την περίοδο που δεν θα απασχολούνται, θα παραμείνουν εντός της ισραηλινής επικράτειας σε διακεκριμένες περιοχές που θα υποδειχθούν. Η διοικητική αυτή ειδική ρύθμιση παράτασης της νόμιμης παραμονής των Παλαιστινίων πολιτών εντός του Ισραήλ υιοθετήθηκε προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός στον πληθυσμό που βρίσκεται υπό τον διοικητικό έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ήδη από χθες επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στα δρομολόγια των μέσων μαζικής συγκοινωνίας. Λεωφορεία και τραίνα δεν λειτουργούν από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας. Διακόπτονται όλες οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης έως τις 5 το πρωί της Κυριακής - ένα μέτρο που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και συγκεκριμενοποιήθηκε λίγο αργότερα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost