Ισραηλινοί αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη οπίου σε αγγεία 3.500 ετών

Εντόπισαν 8 οκτώ που είχαν ίχνη από τη ναρκωτική ουσία.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα από όπιο σε θραύσματα αγγείων ηλικία 3.500 ετών.

Η ανακάλυψή τους αυτή παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το παραισθησιογόνο ναρκωτικό χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίες τελετουργίες ταφής, αναφέρει ο Guardian.

Η από κοινού έρευνα από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann ξεκίνησε το 2012 όταν οι ανασκαφές στην πόλη Γιεχούνντ στο κέντρο τη χώρας αποκάλυψαν μια σειρά από τάφους της ύστερης εποχής του χαλκού.

Οι ερευνητές βρήκαν στην τοποθεσία κεραμικά αγγεία που έμοιαζαν με άνθη παπαρούνας (από τα οποία προέρχεται το όπιο) που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια, εξέτασαν εάν είχαν χρησιμεύσει ως δοχεία για το όπιο και βρήκαν «υπολείμματα σε οκτώ δοχεία», όπως είπαν.

.
.
Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority

Αυτά πιθανότατα «τοποθετήθηκαν σε τάφους για γεύματα και τελετουργίες που πραγματοποιούσαν οι ζωντανοί για τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς τους», είπε ο Ρον Μπεέρι, αρχαιολόγος της Αρχής Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελετών, «μέλη της οικογένειας ή ένας ιερέας για λογαριασμό τους, προσπαθούσαν να καλέσουν το πνεύμα των νεκρών συγγενών τους και να περάσουν σε μία εκστατική κατάσταση χρησιμοποιώντας όπιο», πρόσθεσε.

Ο αρχαιολόγος, αναγνώρισε ωστόσο, ότι πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα σχετικά με τη χρήση του ναρκωτικού στην αρχαιότητα. «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι γινόταν με το όπιο», πρόσθεσε.