Ιταλία: Λ’ Άκουιλα, Παλέρμο και Γένοβα εκλέγουν κεντροδεξιό δήμαρχο

Οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία στις τοπικές αυτές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τις μεγαλύτερες πόλεις.
NurPhoto via Getty Images

Η καταμέτρηση των ψήφων των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Ιταλία επιβεβαίωσε τα πρώτα exit poll. Οι πόλεις της Λ΄’Ακουιλα, του Παλέρμο και της Γένοβας εξέλεξαν από τον πρώτο γύρο κεντροδεξιό δήμαρχο.

Στην Πάρμα και στη Βερόνα θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, με την κεντροαριστερά να έχει προβάδισμα, ενώ στο Καταντζάρο της Καλαβρίας θα στηθούν και πάλι οι κάλπες στις 26 Ιουνίου, με τον υποψήφιο δήμαρχο της συντηρητικής συμμαχίας να έχει το προβάδισμα.

Στην «πόλη της Αρένας», στην καταμέτρηση προηγείται ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρόμα και της Εθνικής Ιταλίας Ντιαμιάνο Τομάζι, υποψήφιος δήμαρχος των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία στις τοπικές αυτές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τις μεγαλύτερες πόλεις. Προκύπτει, βέβαια, ένα θέμα «εσωτερικής διαχείρισης της νίκης»: σχεδόν σε όλη την χώρα, πρώτη δύναμη της συμμαχίας αναδεικνύονται τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι. Δεύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι η Λέγκα, και μόλις τρίτο η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Κάτι που σημαίνει ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Άνοιξης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη ισχύ μια πολιτική δύναμη η οποία χαρακτηρίζεται συχνά από έντονο ευρωσκεπτικισμό.

Σε ό,τι αφορά, δε, την προοδευτική συμμαχία, υπάρχει σαφής σκεπτικισμός. H συμμαχία της κεντροαριστεράς με το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν απέδωσε, και ο ηγέτης των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, πολύ σύντομα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ηχηρές εσωκομματικές αμφισβητήσεις. Πριν λίγο, ανακοίνωσε ότι ο «αποδοτικός διάλογος με την κεντροαριστερά θα συνεχιστεί», αλλά συμπλήρωσε ότι «αύριο πρόκειται να ανακοινώσει μια ουσιαστική, εσωτερική αναδιοργάνωση της πολιτικής δύναμης της οποίας ηγείται».

Δημοφιλή