ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2020 09:00 EET | Updated 25/02/2020 13:45 EET

Ιταλία: «Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε και μέσα σε νοσοκομείο που δεν τήρησε το πρωτόκολλο» λέει ο Κόντε

Προειδοποίηση προς τον ακροδεξιό περιφερειάρχη της Λομβαρδίας πως η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να επέμβει και αναλάβει τον συντονισμό.

SOPA Images via Getty Images

Την υποψία που ήδη υπήρχε μετά τις αναφορές πως κάποια εκ των επτά θυμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Ιταλία νοσηλεύονταν ήδη για άλλους λόγους όταν απεβίωσαν,  επιβεβαίωσε τελικά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Όπως δήλωσε «ο κοροναϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο» ενώ την ίδια στιγμή φρόντισε να θυμίσει η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία. 

Σημειώνεται πως στη Ιταλία έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι και  283 κρούσματα ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως δύο εξ αυτών εκδηλώθηκαν σε Σικελία και Φλωρεντία και όχι στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας όπου αρκετές περιοχές έχουν τεθεί υπό περιορισμό. 

Παράλληλα ο Κόντε άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία την ευθύνη των οποίων έχουν οι περιφέρειες και εν προκειμένω της Λομβαρδίας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά σχολίασε πως «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».

Στη συνέχεια όμωςαπάντησε με πολύ πιο αιχμηρό τρόπο στο πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «αμόρφωτο» και επί της ουσίας του θέματος είπε πως «Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, διότι ο πρωθυπουργός αγνοεί το πρωτόκολλο του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας». 

Σήμερα πάντως γίνεται προσπάθεια έγκρισης ενός γενικού πρωτόκολλου πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, το οποίο να γίνει αποδεκτό τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας όσο και από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post