ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/07/2019 20:40 EEST

Jane's: Συζητήσεις για αναβάθμιση των ελληνικών Leopard 2

Και για πιθανή αγορά του άρματος από την Κύπρο

Giannis Papanikos via Getty Images

Η EDA (European Defence Agency- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, οργανισμός της ΕΕ που στηρίζει ευρωπαϊκά αμυντικά έργα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας της ΕΕ) αναμένει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jane’s, έναν τελευταίο γύρο feedback από την αμυντική βιομηχανία εν όψει των τελικών συζητήσεων με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Ισπανία για την έναρξη ενός προγράμματος το 2020 για τον εκσυγχρονισμό ή την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2.

Επιδίωξη, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (που επικαλείται τον ΕΟΑ), είναι η αναβάθμιση στην έκδοση Leopard 2A7 ή η απόκτηση αρμάτων του τύπου. Πηγή του EOA ανέφερε στο Jane’s πως σκοπός είναι η επίτευξη ομοιογένειας μεταξύ των χρηστών του άρματος, καθώς λαμβάνουν χώρα οι αναβαθμίσεις, και ότι το πρόγραμμα θα έχει να κάνει με περίπου 200 άρματα, συν την αγορά μιας νέας επιλαρχίας από τη Ρουμανία- με εργασίες αναβάθμισης αξίας «αρκετών εκατοντάδων» εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα διαθέτει την έκδοση Leopard2HEL, που αντιστοιχεί στην έκδοση Leopard2A6. Η Κύπρος δεν διαθέτει το συγκεκριμένο άρμα μάχης, ωστόσο έχει αναφερθεί κατά καιρούς πως υπάρχει ενδιαφέρον για το Leopard 2. Αυτή τη στιγμή, το κύριο άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς είναι το ρωσικό T-80.