ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2020 10:41 EEST | Updated 05/05/2020 11:04 EEST

Σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης ανακοίνωσε και ο Ερντογάν

Η Τουρκία κατατάσσεται όγδοη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα το σχέδιο ομαλοποίησής του στη νέα κανονικότητα, με στόχο να περιοριστούν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στους πολίτες το τελευταίο διάστημα, καθώς μέρα με τη μέρα μειώνονται σταδιακά τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι. Προειδοποίησε, όμως, για αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωσε που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ξανά. 

Σε τηλεοπτική ομιλία μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιτραπεί το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων από τις 11 Μαΐου - όπως τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής - αρκεί να εργάζονται με ένα σύστημα ραντεβού και να δέχονται τους μισούς πελάτες από ό,τι συνήθως. 

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση άρει τους περιορισμούς εισόδου και εξόδου για επτά πόλεις όπου η επιδημία του κορονοϊού έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το μέτρο, ωστόσο, θα παραμείνει σε ισχύ για 24 άλλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι πολίτες άνω των 65 ετών - οι οποίοι βρίσκονται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες - θα έχουν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τέσσερις ώρες στις 10 Μαΐου, όταν ο υπόλοιπος πληθυσμός θα βρίσκεται στο σπίτι. Τα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν βόλτες για τέσσερις ώρες στις 13 Μαΐου και οι έφηβοι στις 15 Μαΐου.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε 64 νέους θανάτους από το COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες - ελαφρώς αυξημένος από τους 61 θανάτους της Κυριακής, που ήταν ο χαμηλότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων σε διάστημα ενός μήνα. Ο αριθμός των νεκρών της χώρας ανέρχεται τώρα σε 3.461.

Η Τουρκία κατατάσσεται όγδοη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 

Πηγή: Abc News