Καλή Χρονιά: Οι πρώτες χώρες που υποδέχθηκαν το 2020

Φαντασμαγορικές εικόνες από Νέα Ζηλανδία, νησιά Σαμόα, Κιριμπάτι, Αυστραλία και αλλού.
|
ASSOCIATED PRESS

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη άνθρωποι περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα αποχαιρετήσουν το 2019 και θα υποδεχθούν το 2020. Σε κάποιες χώρες η υποδοχή της νέας δεκαετίας ήδη έφτασε.

Τα νησιά Σαμόα και στη συνέχεια η Νέα Ζηλανδία ήταν τα πρώτα που υποδέχτηκαν το 2020 με πυροτεχνήματα να καλωσορίζουν το νέο έτος.

Την αρχή έκαναν οι κάτοικοι των Σαμόα μαζί με το γειτονικό Κιριμπάτι.

Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία η οποία αποχαιρέτησε το 2019 αφήνοντας πίσω δυσάρεστα γεγονότα όπως το μακελειό στο Κράιτστσερτς και τη φονική έκρηξη του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί.

Οι Νεοζηλανδοί ήταν μεταξύ των πρώτων που υποδέχθηκαν το 2020, με πυροτεχνήματα τα οποία φώτισαν τον νυκτερινό ουρανό πάνω από το Όκλαντ.

Steve Thomson via Getty Images
Dave Rowland via Getty Images
Dave Rowland via Getty Images
Dave Rowland via Getty Images
Dave Rowland via Getty Images

Άλλαξε ο χρόνος και στην Αυστραλία. Ο ουρανός γέμισε πυροτεχνήματα ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή επίδειξη με τα πυροτεχνήματα.

Κι όλα αυτά παρά τις φονικές πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραλίες και υποχρεώσει πολλές πόλεις να ματαιώσουν τους εορτασμούς τους για την Πρωτοχρονιά.

Γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι του Σίδνεϊ για να απολαύσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, αφού οι αρχές απέρριψαν μερικές εκκλήσεις για τη ματαίωσή του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ.

Υπεραμυνόμενος της απόφασης να μην ματαιωθεί το θέαμα πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ (ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν γι′ αυτό να δοθούν σε πυρόπληκτες περιοχές), ο δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ δήλωσε πως ο σχεδιασμός του θεάματος έχει αρχίσει πριν από 15 μήνες και πως το το θέαμα δίνει επίσης μια ώθηση στην οικονομία της περιοχής.

Η απόφασή του δεν επικροτήθηκε από όλους.

Μερικές φωτογραφίες από την αλλαγή του χρόνου στην Αυστραλία.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
Australian Associated Press
Reuters
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Διαμαρτυρίες

Στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορούν μάσκες σε αποψινή συγκέντρωση με το σύνθημα «Μην ξεχνάτε το 2019 - Επιμείνετε το 2020», σύμφωνα με καταχωρίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια «Συμφωνία Φωτός» σχεδιάζεται αντί του θεάματος πυροτεχνημάτων, η οποία περιλαμβάνει προβολές πάνω στους ψηλότερους ουρανοξύστες της πόλης μετά την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Φέτος δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, αλλά πιθανόν θα υπάρξουν κάπου δακρυγόνα», λέει ο 25χρονος Σαμ. «Για εμάς δεν είναι πραγματικά παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρέπει να αντιστεκόμαστε καθημερινά».

Οι αρχές έχουν αναπτύξει 6.000 αστυνομικούς και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συμφιλίωση στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Χιλιάδες Ινδοί υποδέχθηκαν επίσης το νέο έτος με διαμαρτυρίες, εξοργισμένοι από έναν νόμο για την υπηκοότητα που, όπως λένε, επιβάλλει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.

ASSOCIATED PRESS