Καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ: 16,5 εκατ. άνεργοι σε τρεις εβδομάδες

Πρόκειται για το χειρότερο κύμα ανεργίας από το 1948 - 6,6 εκατ. άνεργοι σε μια εβδομάδα.
Stas_V via Getty Images

Περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Συνοπτικά, περίπου ένας στους 10 εργαζόμενους έχει χάσει τις δουλειές τους μόλις τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στους 6,6 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στα 5,5 εκατ. Πρόκειται για το χειρότερο κύμα ανεργίας από το 1948. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ενδέχεται να χάσουν θέσεις εργασίας αυτό το μήνα.

Το σύνολο της περασμένης εβδομάδας προστίθεται σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο στις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, καθώς ο ρυθμός των καταθέσεων μειώθηκε ελάχιστα από το 6,8 εκατομμύρια που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Το τεράστιο άλμα ξεκίνησε με 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία έχασε 701.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας έκθεσης που δεν αποτύπωσε πλήρως το μακελειό στην οικονομία που προκαλεί ο μολυσματικός κορονοϊός.

Πρόκειται, ωστόσο, για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τη Μεγάλη Ύφεση, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας στην αμερικανική ιστορία, που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

Έως 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι ευάλωτες στις απολύσεις που σχετίζονται με το κορονοϊό, λένε οι οικονομολόγοι - περίπου το ένα τρίτο όλων των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πήγαινε στην αρχική σελίδα