Κάμερες στις στολές των αστυνομικών - Διαφάνεια και απόδειξη

H χρήση καμερών θα επεκταθεί σε όλες τις μάχιμες υπηρεσίες.
Κάμερες σε στολές αστυνομικών
Κάμερες σε στολές αστυνομικών
Getty

Με το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020 καθιερώθηκε η δυνατότητα χρήσης καμερών από τους αστυνομικούς και η μετάδοση της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων, σε ζωντανή σύνδεση, ενώ με την άδεια Εισαγγελέα, το υλικό καταγράφεται και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αποδεικτικό στοιχείο, για μία έκνομη ενέργεια, είτε σε περίπτωση καταγγελίας για αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Οι κάμερες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πορείες και συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες αστυνομικοί των ΥΜΕΤ ή των ΜΑΤ τις φέρουν τοποθετημένες σε ένα κοντάρι. Πιλοτικά κάμερες έχουν ορισμένες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), αλλά και ΔΡΑΣΗ. Σύντομα –σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – η χρήση καμερών θα επεκταθεί σε όλες τις μάχιμες υπηρεσίες, ακόμα και με κάμερες που θα είναι προσαρμοσμένες επάνω στις στολές των αστυνομικών.

Τι λένε οι Αστυνομικοί

Οι πρώτοι, που ζήτησαν τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία σε περίπτωση καταγγελίας για αστυνομική αυθαιρεσία, ήταν οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης.

«Ακούσαμε δια στόματος πρωθυπουργού την πρόθεση να τοποθετηθούν κάμερες στο σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού. Ήταν μια πρόταση που φέραμε ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στις 19 Δεκεμβρίου 2019 όταν για πολλοστή φορά κάποιοι θέλανε να μας στοχοποιησουν για αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε για να υπάρχει ξακαθαρο οπτικοακουστικό υλικό από την αρχή μέχρι τέλος σε περιστατικά που επιλαμβανονται αστυνομικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται βίντεο ”κόψε ράψε” που δημιουργούν εντυπώσεις και παραποιουν την πραγματικότητα. Είναι κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό σε πάρα πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα, αφού περιορίστηκε τόσο η αστυνομική αυθαιρεσία, όσο και η επιθετική στάση πολιτών προς τους αστυνομικούς.

Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση αυτης της εξαγγελίας αν και θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιοι θα αντισταθούν σθεναρά, αφού θα πάψει μια για πάντα το αφήγημα τους για αστυνομική βία και αυθαιρεσία.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί, που κατά το παρελθόν έχουν καταγγείλει ότι βίντεο πολιτών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, απεικόνιζαν αποσπασματικά ένα περιστατικό και όχι το τι είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λανθασμένη εικόνα στο κοινό.

Τρανταχτό παράδειγμα, το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, στη Νέα Σμύρνη, με τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς. Οι ένστολοι, που εμπλέκονται, υποστηρίζουν ότι νωρίτερα είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα τριάντα αγνώστων. Όσο και να έψαξαν, όμως, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας δεν βρήκαν βιντεοληπτικό υλικό, που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό τους. Εάν φορούσαν κάμερες οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, θα υπήρχε βίντεο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Κάμερες στολής χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ από το 2016 ξεκίνησαν να εξοπλίζονται και αστυνομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2018, μάλιστα, δεκαπέντε κράτη της Ε.Ε είχαν υιοθετήσει το μέτρο των αστυνομικών καμερών, θεωρώντας ότι έτσι αυξάνεται η διαφάνεια, αλλά και αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα την επιθετικότητα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και ενστόλων.

Δημοφιλή