Καναδάς: Πείραμα με αποποινικοποίηση σκληρών ναρκωτικών

Με στόχο τη μείωση των υπερβολικών δόσεων.
Douglas Sacha via Getty Images

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά ξεκίνησε την Τρίτη ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο σταματά η δίωξη ατόμων που έχουν στην κατοχή τους μικρές ποσότητες ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης, χαπιών «έκσταση» και κρακ, ως μέρος μιας εκστρατείας για τη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η Βρετανική Κολομβία βρίσκεται στο επίκεντρο της διακίνησης ναρκωτικών στον Καναδά όπου περισσότερα από 32.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2016.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πανδημία COVID-19, η οποία διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού παράνομων ναρκωτικών αναγκάζοντας τους χρήστες να στραφούν σε ακόμα πιο ταξικά ναρκωτικά, δικής τους παρασκευής.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό είπε τον Μάιο ότι θα επιτρέψει στην επαρχία την αποποινικοποίηση σκληρών ναρκωτικών για πρώτη φορά στην ιστορία. Μη διώκοντας άτομα που μετέφεραν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, η κυβέρνηση ελπίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρόβλημα υγείας και όχι μέσω του ποινικού δικαίου.

Η εξαίρεση έχει σκοπό να μειώσει το στίγμα που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και να διευκολύνει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν την αστυνομία και άλλες αρχές για καθοδήγηση.

«Επί πολλά χρόνια είχαμε μια de facto πολιτική να μην συλλαμβάνουμε άτομα για προσωπική κατοχή ναρκωτικών», αλλά αυτή η αλλαγή θα σημαίνει λιγότερες κατασχέσεις μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Βανκούβερ.

Να σημειωθεί πως και άλλες καναδικές κοινότητες παρακολουθούν στενά το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα καθώς βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Τα σκληρά ναρκωτικά στη λίστα των εξαιρέσεων, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή, παραμένουν παράνομα στον Καναδά και η εξαίρεση από τη σύλληψη αφορά μόνο την κατοχή μέχρι 2,5 γραμμαρίων για προσωπική χρήση.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση θα ενθάρρυνε τους χρήστες ναρκωτικών να τα χρησιμοποιούν σε ασφαλέστερους χώρους όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα