Καναδάς: Οκτώ νεκροί, 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα από ακραία καιρικά φαινόμενα

Στον ποταμό Ουταουέ, πνίγηκε γυναίκα που έκανε κανό όταν το μικρό σκάφος ανατράπηκε.
via Associated Press

Διπλασιάστηκε την Κυριακή, 22 Μαΐου, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν το Σάββατο τομείς του ανατολικού Καναδά, κόβοντας το ρεύμα σε τουλάχιστον 900.000 νοικοκυριά, ιδιαίτερα γύρω από την πρωτεύουσα Οτάβα, με τις αρχές να κάνουν πλέον λόγο για οκτώ νεκρούς, κυρίως από πτώσεις δένδρων.

Ο όγδοος θάνατος διαπιστώθηκε το Σάββατο στον ποταμό Ουταουέ, όπου πνίγηκε γυναίκα που έκανε κανό όταν το μικρό σκάφος ανατράπηκε.

Σφοδροί άνεμοι, ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον, σφυροκόπησαν το Σάββατο τον ανατολικό Καναδά, κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων του είδους που αποκαλείται «Ντερέτσο».

Το μέτωπο, που αρχικά σχηματίστηκε στις ΗΠΑ, είχε μήκος «σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα», από το Μίσιγκαν ως το Μέιν, προτού πλήξει στη συνέχεια τις καναδικές επαρχίες «Οντάριο και Κεμπέκ», είπε μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο μετεωρολόγος του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ντέιβιντ Φίλιπς,

Ο όρος «Ντερέτσο δεν χρησιμοποιείται συχνά, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο», πρόσθεσε, εξηγώντας πως πρόκειται για «μακρά σειρά καταιγίδων» που ενώνονται.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα υπέστη ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα, με χιλιάδες νοικοκυριά να είναι στο σκοτάδι έως την Κυριακή το βράδυ, ενώ δρόμοι παρέμεναν κλειστοί από πτώσεις δέντρων ή κλαδιών και διαφόρων άλλων αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τους ανέμους.

Συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στα σπίτια σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πάρα πολύ δύσκολες», παραδέχθηκε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Τζιμ Ουότσον , καλώντας τους συμπολίτες του στην Οτάβα να «παραμείνουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις» που προκάλεσε η ανοιξιάτικη κακοκαιρία.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει, αν της ζητηθεί. «Σκεφτόμαστε όλους όσοι επλήγησαν και ευχαριστούμε τα συνεργεία που δουλεύουν για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», ανέφερε χθες μέσω Twitter.

Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα, κυρίως στην Οτάβα και στη Λορεντίντ, ενημέρωσαν οι δύο τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού Hydro One και Hydro-Québec.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ