Κάπα Research: Προβάδισμα ΝΔ με 23,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 17,8% στην πρόθεση ψήφου

Αρνητικά αξιολογεί τη συμφωνία των Πρεσπών το 58%
Eurokinissi

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, με 23,3% έναντι 17,8%, στην πρόθεση ψήφου, σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 25 Ιουνίου- 2 Ιουλίου.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,7%, το ΚΙΝΑΛ με 6,9%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, η Ελληνική Λύση με 2,1% και οι ΑΝΕΛ με 2%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 4,6%. «Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 13,3%, «δεν θα ψήφιζα (αποχή)» το 8,5% και «λευκό/ άκυρο» το 2%.

Ως προς την παράσταση νίκης, νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές προβλέπει το 62% και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 23%. Στο ερώτημα αν θα επιθυμούσατε τώρα πρόωρες εκλογές θετικά (ναι και μάλλον ναι) απαντά το 48%, ενώ αρνητικά (μάλλον όχι και όχι) το 50%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31%, και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 24%. Ωστόσο, το «κανένας από τους δύο» υπερέχει με 42%.

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ (πώς κρίνετε τη συμφωνία), «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 30% (20% θετικά, 10% μάλλον θετικά), και «μάλλον αρνητικά και αρνητικά» απαντά το 58% (50% αρνητικά και 8% μάλλον αρνητικά).

Ως προς την πορεία της οικονομίας, «θα χειροτερέψει» απαντά το 43%, «θα βελτιωθεί» εκτιμά το 25%, «θα παραμείνει στάσιμη» απαντά το 30%. Θετικά και μάλλον θετικά κρίνει τη συμφωνία στο Eurogroup το 32% και μάλλον αρνητικά και αρνητικά το 46%.

Όσον αφορά στο ερώτημα «σε τι θα εναντιωθείτε με την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές» (3 επιλογές), στη συμφωνία με τα Σκόπια απαντά το 41%, στην κυβέρνηση και την Αριστερά το 38%, στο παλιό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό το 37%, στην Ακροδεξιά το 37%μ στην ανοχή και τους μετανάστες το 30%, στην ανοχή στη βία το 26%, στο μνημόνιο και την επιτροπεία το 22%, στην παλινόρθωση της Δεξιάς το 18%, στους δημοσίους υπαλλήλους το 9%, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το 7%, στους πλούσιους το 5%, στο ΝΑΤΟ και τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης το 4%.

Ως προς το «τι θα υποστηρίξετε με την ψήφο σας», το 46% απαντά την πάταξη της διαφθοράς, το 41% τη μείωση των φόρων, το 37% την έξοδο από τα μνημόνια και τη βελτίωση της οικονομίας, το 25% την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το 23% τη μείωση του δημοσίου, το 21% την ιδεολογική σας τοποθέτηση, το 19% την επίλυση χρόνιων εθνικών θεμάτων, το 18% την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, το 17% την αύξηση του κατώτατου μισθού, το 9% την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το 8% την προσωπικότητα του αρχηγού, το 7% το συμφέρον της οικογένειας, το 7% τα συμφέροντα της τάξης.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, ο στρατός χαίρει της περισσότερης, με 62% («πολύ και αρκετά»), και ακολουθούν η αστυνομία (46%), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (45%), η ΕΕ (38%), η Εκκλησία (35%), η Δικαιοσύνη (34%), η τοπική αυτοδιοίκηση (28%), η κυβέρνηση (22%), η ΤτΕ (19%), το κοινοβούλιο (18%), οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί (18%), τα κόμματα (11%), τα ΜΜΕ (5%) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (5%).

Σχετικά με την Τουρκία, θετικά και μάλλον θετικά κρίνει την επανεκλογή Ερντογάν το 20% και μάλλον αρνητικά και αρνητικά το 65%. Όσον αφορά στην αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, απάντηση με σκληρό και επιθετικό τρόπο θέλει το 28% και ανάδειξη του θέματος στη διεθνή κοινότητα και εξάντληση των επιλογών στο διπλωματικό επίπεδο θέλει το 69%.

Όπως σημειώνει ο Αλέξης Ρουτζούνης, υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Κάπα Research, στην κοινωνία αναπτύσσονται δυναμικά δύο αντίθετα ρεύματα χωρίς, ακόμη, σαφή πολιτική οριοθέτηση και εκπροσώπηση. «Το ένα ρεύμα σχηματίζεται γύρω από τον ψυχολογικό παράγοντα «Σκόπια», την εχθρική στάση απέναντι στην «κυβέρνηση της Αριστεράς», την καταγγελία της φορολογίας και τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων. Το άλλο ρεύμα ζητά πάταξη της διαφθοράς, τιμωρία και εξάλειψη του παλαιού συστήματος της διαπλοκής”, αντιτίθεται στην Ακροδεξιά και υποστηρίζει την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων». Παράλληλα, ο κ. Ρουτζούνης υπογραμμίζει πως σε δεύτερο - όχι αμελητέο - βαθμό, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή (εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, Τουρκικές προκλήσεις, Σκοπιανό κα.) τροφοδοτούν το εθνικιστικό ρεύμα με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε ακρότητες τύπου «να παρέμβει ο στρατός», προδοσία και εθνική μειοδοσία.

«Η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας πείθει ότι η κρίση έχει δημιουργήσει ένα κοινωνικοπολιτικό και ψυχολογικό υπόστρωμα που κυοφορεί δύο πιθανές καταλήξεις: μια νέα μεταμνημονιακή Ελλάδα ή έναν νέο εθνικό διχασμό. Τι από τα δύο θα επικρατήσει είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών. Αυτό και η αναχαίτιση της αποχής» καταλήγει ο κ. Ρουτζούνης.

Δημοφιλή