ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/03/2020 20:14 EET | Updated 14/03/2020 20:41 EET

Kαπα Research: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εξάπλωση του κορονοϊού

Και τι για την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Alberto Lingria / Reuters

Οι Ελληνες πολίτες ανησυχούν αρκετά για τον κορονοϊό ενώ σε σημαντικό βαθμό έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι εκφράζουν φόβους για να μην νοσήσει κάποιο άτομο από το στενό τους περιβάλλον ενώ κρίνουν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του είναι θετικά. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε και έδωσε στην δημοσιότητα η Kαπα Research.

 

«Ναι» στα περιοριστικά μέτρα

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το 80% των Ελλήνων επισημαίνει πως η αντίδραση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία ήταν η σωστή, ενώ μόνο ένα 17% φαίνεται πως πιστεύει το αντίθετο.

Το ίδιο θετική είναι η άποψη του κόσμου και για τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η πολιτεία όπως η αναστολή λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων, παιδικών χαρών κ.α., αφού το 86% των πολιτών πιστεύει πως ήταν αναγκαία. Οι Ελληνες, σε ποσοστό 8%, υποστηρίζουν πως μάλλον ήταν υπερβολικά, ενώ ένα 4% τα θεωρεί ξεκάθαρα υπερβολικά.

καπα Research

Στην ερώτηση των δημοσκόπων αναφορικά με τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση του κορονοϊού, το 68% των πολιτών εξηγεί πως είναι λογικές, ενώ μόνο ένα 29% τονίζει πως είναι υπερβολικές.

 

 

Από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, προκύπτει μεταξύ άλλων πως οι Ελληνες φοβούνται σημαντικά μήπως νοσήσει κάποιο από τα μέλη της οικογένειας τους. Στο ερώτημα, το 43% των πολιτών απαντά «αρκετά», το 33% «πολύ», ενώ μόλις το 23% των πολιτών υπογραμμίζει πως δεν έχει κάποια ανησυχία γι’ αυτό.

 

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

 

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 

Και πόσο άλλαξε η καθημερινή ζωή

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναδειχθεί, είναι το γεγονός πως έχει επηρεαστεί σημαντικά η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το 59% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ» και «αρκετά», ενώ το 40% «λίγο» ή «καθόλου».

Πιο συγκεκριμένα όμως, οι περισσότεροι Ελληνες επισημαίνουν πως δεν σκέφτονται πια να παρακολουθήσουν ένα καλλιτεχνικό ή αθλητικό γεγονός, ή μια έξοδο σε εστιατόρια, ταβέρνες ή καφετέριες. Οι περισσότεροι αποφεύγουν την χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που ακύρωσαν διακοπές -έστω και ολιγοήμερες- εξαιτίας του Covid-19.

καπα Research

Aρκετοί άνθρωποι έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, ενώ οι θρησκευτικές και αθλητικές συνήθειες, όπως και η επικοινωνία με τους γύρω, είναι αυτά που τους απασχολούν λιγότερο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Kαπα Research.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως προς το παρόν, οι Ελληνες τονίζουν ότι η εμφάνιση του κορονοϊού στην χώρα μας δεν έχει επηρεάσει το εισόδημα του νοικοκυριού τους. Σε ποσοστό 57%, οι ερωτηθέντες δεν πιστεύουν πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ σε ποσοστό 39% θεωρούν πως υπάρχει αντίκτυπος.

 

Θετικοί και για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Μεγάλο τμήμα της δημοσκόπησης που εκπόνησε η Kαπα Research καταπιάνεται και με την άποψη των πολιτών για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

καπα Research

Με βάση τα στοιχεία, οι περισσότεροι κρίνουν θετικά το γεγονός, με μόνο ένα 26% να αντιμετωπίζει αρνητικά το πρόσωπό της. Η νέα πρόεδρος εμφανίζεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες (63%), την ηλικιακή ομάδα των 55+ (65%) και τους ψηφοφόρους της ΝΔ (72%) και του Κινήματος Αλλαγής (67%).

Οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης πως η νέα πρόεδρος κατά την θητεία της οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην τήρηση του Συντάγματος και την εφαρμογή των νόμων (46%), όπως, επίσης, και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και των διεθνών της συμμαχιών (38%).

Σε τελική ανάλυση, όσον αφορά την θητεία του απερχόμενου προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, το 54% των Ελλήνων θεωρεί πως είχε θετικό αποτύπωμα στην χώρα, ενώ όπως αποδεικνύεται οι μεγαλύτερες ηλικίες τον θεωρούσαν πιο δημοφιλή.

καπα Research
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post