Κορονοϊός: Το μεγάλο λάθος της Βρετανίας που μπορει να κοστίσει χιλιάδες ζωές

Τι (δεν) έχει στο μυαλό του ο Μπόρις Τζόνσον και τι παραπάνω ξέρει (;) από τον υπόλοιπο κόσμο.
ASSOCIATED PRESS

Την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχοντας στο πλάι του σπουδαίους γιατρούς και επιστήμονες της χώρας, απήυθηνε διάγγελμα προς τον αγγλικό λαό, τον οποίο ενημέρωσε ότι η κυβέρνησή του προχωράει στην φάση «καθυστέρησης» του κορονοϊού, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, και προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι βρίσκονται μπροστά στη «χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας αυτής της γενιάς».

Παράλληλα, τους είπε να προετοιμαστούν «να χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από αυτές τις ανακοινώσεις θα ακολουθούσε η λήψη δρακόντειων μέτρων και αυστηρών προφυλάξεων, βλέποντας την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι για την ώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ή συναντήσεων και το κλείσιμο σχολείων θα ήταν αποτελεσματική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Την ίδια ώρα η Ιρλανδία και η Σκωτία, που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνουν πολύ πιο δραστικά μέτρα, όμοια με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ευρισκόμενος υπό πίεση ο Τζόνσον δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του σχεδίαζει να ανακοινώσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων.

Ωστόσο, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη λήψη απαραίτητων αποφάσεων όπως το κλείσιμο μπαρ, καταστημάτων εστίασης και άλλων χώρων που συνωστίζεται κόσμος, τον περιορισμό πτήσεων και μετακινήσεων και άλλα μέτρα που έχουν υιοθετήσει όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.

Ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί να επιβάλλει τα αναγκαία μέτρα είναι η πρόβλεψη ότι η επιδημία δεν θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της πριν περάσουν 14 εβδομάδες από τώρα και ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους με νέους κανόνες για περισσότερο από τρεις μήνες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.

Η πιο πρόσφατη σύσταση στους Βρετανούς είναι να απομονώνονται για επτά ημέρες εάν αρχίσουν να βιώνουν ένα επίμονο βήχα ή πυρετό και να συνεχίσουν με αυστηρή υγιεινή, όπως να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις τους καθοδηγούνται αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή, όμως, η Βρετανία μετρά ήδη 800 κρούσματα και 10 νεκρούς, ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από 5.000 έως 10.000 άτομα μέχρι τώρα. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες η αύξηση των νέων ασθενών αγγίζει το 35%.

Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον Τζόνσον για ανευθυνότητα και υποτίμηση της απειλής, όπως ακριβώς έκανε και ο φίλος του, Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι σήμερα.

Αμφότεροι δεν φαίνεται να έμαθαν τίποτα από τα λάθη της Ιταλίας, που άργησε να πάρει μέτρα με αποτέλεσμα να θρηνεί πάνω από 1.260 νεκρούς, ή της Ισπανίας που κατέγραψε 1.500 νέα κρούσματα μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Υποτίθεται ότι στόχος του Τζόνσον είναι να μετατοπίσει το αποκορύφωμα της επιδημίας προς το καλοκαίρι, όταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των περιστατικών.

Για μια χώρα που μέχρι πρόσφατα επέβαλε καραντίνα ακόμη και στα οικογενειακά κατοικίδια ζώα, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η «νησιωτική νοοτροπία» του Τζόνσον φαίνεται να μην επεκτείνεται στη δημόσια υγεία, από τη στιγμή μάλιστα που υπουργοί του απορρίπτουν την πρόταση η Βρετανία να κλείσει τα σύνορά της, όπως έχουν πράξει τα περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει μεγάλο λάθος με τον κορονοϊό και η ευχή είναι το λάθος αυτό να μην κοστίσει εκατοντάδες - αν όχι χιλιάδες - ανθρώπινες ζωές.

(με πληροφορίες από CNN, Reuters)

Δημοφιλή