Kaspersky: 5 στους 10 εργαζόμενους βλέπουν πορνό στις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασία από το σπίτι

Ευρήματα έκθεσης σχετικά με τον τρόπο που ο Covid-19 άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε.
Crazy Internet Predator
Crazy Internet Predator
avid_creative via Getty Images

Οι μισοί (51%) εκείνων που εργάζονται από το σπίτι και άρχισαν να παρακολουθούν περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο παραδέχονται ότι το έκαναν στις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασιακούς σκοπούς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφαλείας Kaspersky σχετικά με τον τρόπο που ο Covid-19 άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εργαζομένους δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας του σε σύγκριση με το παρελθόν. Ωστόσο, το 46% δήλωσε ότι έχει αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνει σε προσωπικές δραστηριότητες. Αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να έχει προκύψει επειδή οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται ή να ταξιδεύουν.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τους εργαζομένους να διαχωρίζουν τις επαγγελματικές από τις προσωπικές δραστηριότητες, ειδικά όταν πρόκειται για το κομμάτι της πληροφορικής. Ανησυχητικά για τις επιχειρήσεις, το 51% των εργαζομένων που παραδέχονται ότι έχουν αρχίσει να παρακολουθούν περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο από τότε που εργάζονται από το σπίτι, δηλώνουν ότι το κάνουν σε συσκευές που χρησιμοποιούν για εργασιακούς σκοπούς. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των εργαζομένων το κάνει ακόμη και σε συσκευές που τους παρέχονται από τους εργοδότες τους, ενώ το 33% παραδέχεται ότι παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο σε προσωπικές του συσκευές που χρησιμοποιεί επίσης για εργασιακούς σκοπούς.

Επιπλέον, το 55% των εργαζομένων δηλώνουν ότι διαβάζουν περισσότερο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από ό, τι πριν την έναρξη της τηλεργασίας. Αν και αυτό είναι κατανοητό επειδή οι άνθρωποι θέλουν να είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις του κορωνοϊού, το 60% αυτής της δραστηριότητας γίνεται σε συσκευές που χρησιμοποιούνται για εργασία. Αυτό μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε «μολύνσεις» από κακόβουλο λογισμικό αν οι υπάλληλοι δεν δώσουν προσοχή στις πηγές και τους ιστότοπους που επισκέπτονται.

Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν επίσης τη συνήθεια να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους υπηρεσίες για επαγγελματικούς σκοπούς - αυξάνοντας τους πιθανούς κινδύνους για shadow IT, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών. Για παράδειγμα, το 42% των υπαλλήλων χρησιμοποιούν προσωπικούς λογαριασμούς email για θέματα που σχετίζονται με την εργασία και το 49% παραδέχεται ότι η χρήση τους έχει αυξηθεί όταν εργάζονται από το σπίτι. Το 38% χρησιμοποιεί προσωπικούς messengers που δεν έχουν εγκριθεί από τα τμήματα πληροφορικής τους, με το 60% αυτών να το κάνουν πιο συχνά στις νέες αυτές συνθήκες.

«Οι οργανισμοί δεν μπορούν απλώς να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των χρηστών, όπως να επιτρέπουν στο προσωπικό να χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε υπηρεσίες όπως θέλει. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ευκολίας του χρήστη, της επιχειρηματικής ανάγκης και της ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, μια εταιρεία θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες με βάση την αρχή της παροχής μόνο ελάχιστων, απαραίτητων προνομίων, να εφαρμόζει ένα VPN και να χρησιμοποιεί ασφαλή και εγκεκριμένα εταιρικά συστήματα. Αυτοί οι τύποι λογισμικού ενδέχεται να έχουν ορισμένους περιορισμούς που μειώνουν ελαφρώς τη χρηστικότητα, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για την παροχή μέτρων ασφαλείας», σχολίασε ο Andrey Evdokimov, Chief Information Security Officer στην Kaspersky.

Δημοφιλή