Κασσελάκης: Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο της Κω.
.
.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Στο νοσοκομείο συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης και του προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση «στράφηκε στον λάθος σχεδιασμό σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με οργανόγραμμα που απευθύνεται σε 40.000 πληθυσμό ενώ στην πραγματικότητα λόγω τουρισμού υποδέχεται περιστατικά για 130.000».

Ο κ. Κασσελάκης είχε επισκεφθεί και πέρυσι το νοσοκομείο. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση» είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον χαμό της 63χρονης Διονυσίας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα πέρυσι στην Κω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενδεικτικό της υποστελέχωσης ότι δεν έχει πληρωθεί καμία από τις οργανικές θέσεις παθολόγων ενώ ενδεικτικά υπάρχουν δυο κενές θέσεις καρδιολόγων και μια κενή θέση παιδιάτρου.

Επίσης έγινε αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απόδοση μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στις διαδικασίες απόδοσης τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για υγειονομικό ισοδύναμο καθώς για τις δεκάδες οικογένειες που αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα εκτός από έξοδα μετακίνησης υπάρχουν πια και τεράστια έξοδα διαμονής καθυστερήσεις.

«Είναι στα χέρια μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Είναι στα χέρια μας να ξυπνήσουμε ως χώρα να πούμε ότι δε φτάνει ένα ασθενοφόρο στην Κω. Ή είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ή δεν είμαστε. Ξέρετε 2.5 δισ. ευρώ ερευνώνται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για απευθείας αναθέσεις ή ελεγχόμενους διαγωνισμούς. Πρόκειται για 600 έργα που ανατέθηκαν σε 10 εταιρείες. Πόσα από αυτά τα 2.5 δισ. χρειάζεται το νοσοκομείο της Κω για να είναι πλήρες;», αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα προβλήματα του νοσοκομείου όπως οι διακομιδές εξιτηρίων, οι τρόποι εξυπηρέτησης τουριστών, τα μέσα υποστήριξης των γιατρών που μετακινούνται ως προς τα ζητήματα διαβίωσης τους επαφίενται στο φιλότιμο των ανθρώπων του νοσοκομείου και όχι σε κάποιο οργανωμένο σχέδιο. «Στο νησί υπάρχει αυτή τη στιγμή hot spot, υπάρχουν 160 γυναίκες έτοιμες να γεννήσουν ξέρετε τι απαιτήσεις υπάρχουν για περίθαλψη; Κάθε καλοκαίρι στο νησί βρίσκονται τουλάχιστον 200 λεωφορεία ενώ οι δρόμοι μας μπορούν να φιλοξενήσουν το πολύ 50. Τι θα γίνει αν ένα λεωφορείο τρακάρει; Ζούμε κάθε μέρα με τον φόβο μην γίνει κάποιο ατύχημα. Θα χαθούν πολλές ζωές και φυσικά θα δυσφημιστεί το νησί» επεσήμαναν οι εργαζόμενοι. «Η δουλειά σας δεν θα έπρεπε να είναι ούτε να κάνετε δημιουργική λογιστική ούτε να κάνετε διαλογή ασθενών. Έπρεπε να είχατε τα εργαλεία να εκτελείτε το έργο σας με αρτιότητα», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Κασσελάκης στάθηκε σε ορισμένες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία πριν λίγο καιρό για να δοθεί ένα πριμ 1000 ευρώ σε κάθε γιατρό που πηγαίνει στα νησιά. Αυτό κοστίζει 35 εκ. ευρώ σύνολο το οποίο αντιστοιχεί σε 1 ευρώ την διανυκτέρευση κάθε τουρίστα στη χώρα μας. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό το κίνητρο. Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στην στέγη. Υπάρχει μια εξομοίωση του οικογενειακού σχεδιασμού και των κινήτρων γιατρών και νοσηλευτών με τα προνόμια που έχουν οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να εξισωθούν. Εάν παραμείνουν πέντε χρόνια στο νησί, να τους βοηθήσουμε με ένα πρόγραμμα αγοράς πρώτης κατοικίας, να κάνουν το νησί τη νέα τους πατρίδα. Να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση. Μια άλλη βασική πλευρά της πρότασης μας είναι να παρέχουμε στους γιατρούς και νοσηλευτές ψηφιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα για να συνεχίσουν την εξέλιξη τους. Χρειάζεται ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να εκσυγχρονιστούν όπου χρειάζεται».

Δημοφιλή