ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2020 12:16 EET | Updated 03/11/2020 14:37 EET

Καταδικασμένος για τρομοκρατία, πολίτης Αυστρίας και Β.Μακεδονίας ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη

Πηγές αναφέρουν πως έχει αλβανικές ρίζες αλλά ήταν γέννημα-θρέμμα της Βιένήθελε να πολεμήσει για το ISIS στη Συρία.

Thomas Kronsteiner via Getty Images

Γνωστός στις αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική  οργάνωση, αδίκημα για το οποίο είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί, γέννημα θρέμμα της Βιέννης αλλά με ρίζες στα Βαλκάνια. Αυτές είναι βασικές πληροφορίες για τον 20χρονο δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στην αυστριακή πρωτεύουσα που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών κατά τον δολοφονικό του περίπατο κοντά σε εβραϊκή συναγωγή. Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τέσσερις-δύο άνδρες και δύο γυναίκες-αφού δύο τραυματίες κατέληξαν σήμερα. 

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ δήλωσε πως ο δράστης είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, και είχε διπλή υπηκοότητα, Αυστριακή- αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε τη Βιέννη-και αυτή της Βόρειας Μακεδονίας αφού οι γονείς του ήταν από εκεί. 

Λίγο αργότερα δε επιβεβαιώθηκα και οι πληροφορίες που επικαλείτο, από ασφαλείς πηγές, ο  διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ ότι ο 20χρονος ένοπλος είχε και ”αλβανικές ρίζες” ενώ είχε συλληφθεί και καταδικαστεί ως ένας από τους τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS. 

Βέβαια αποφυλακίστηκε πρόωρα λόγω του νεαρού του ηλικίας του. 

 

Η αστυνομία πάντως, εκτιμά πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει μόνος του την επίθεση στη Βιέννη και ήδη έχουν γίνει πολλές προσαγωγές και δύο συλλήψεις καθώς και 15 έφοδοι σε οικήματα.

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς συνεργούς του η αστυνομία εξετάζει περί τα 20.000 βίντεο πολιτών που σχετίζονται με τις επιθέσεις.

Σημειώνεται πως οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση είναι πλέον τέσσερις  νεκρών ενώ τραυματισμένα νοσηλεύονται 17 άτομα, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

 

 

Μέτρα και ταξιδιωτικές οδηγίες

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βιέννη.

«Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», μέτρο που αποφασίστηκε να ληφθεί «προληπτικά», μετά την «τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η τσεχική αστυνομία πρόσθεσε επίσης πως  πλέον έθεσε υπό «επιτήρηση τις κυριότερες εβραϊκές εγκαταστάσεις στην Δημοκρατία της Τσεχίας», μέτρο που πρόσθεσε πως αποφάσισε να λάβει «εξαιτίας της κατάστασης στην Αυστρία και όχι μόνο». Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσεχίας βρίσκονται σε επαφή με τις αυστριακές μετά την επίθεση.

Το δε Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επικαιροποίηση την ταξιδιωτική οδηγία για την Αυστρία επισημαίνοντας την ”ασαφή” κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καλώντας όσους Γερμανούς βρίσκονται στη χώρα να φροντίσουν να ενημερώνονται για την κατάσταση και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. «Μείνετε σε ασφαλές σημείο μέχρις ότου υπάρξει λήξη συναγερμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες της Αστυνομίας», τονίζει η οδηγία.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
Thomas Kronsteiner via Getty Images
Thomas Kronsteiner via Getty Images
Thomas Kronsteiner via Getty Images
HERBERT PFARRHOFER via Getty Images
ALEX HALADA via Getty Images
ALEX HALADA via Getty Images
HERBERT PFARRHOFER via Getty Images
ALEX HALADA via Getty Images

 

Πηγές: AP, Reuters