ΤΟ BLOG
22/12/2017 13:13 EET | Updated 22/12/2017 13:13 EET

Καταλονία: Λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για Ισπανία και Ε.Ε.

JOHN THYS via Getty Images

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Καταλονία για την ανάδειξη της περιφερειακής κυβέρνησης θα αποτελέσουν συμβολή στην κλιμάκωση της ισπανικής και της ευρωπαϊκής κρίσης. Τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά σε πολιτικές ερμηνείες και η μόνη βεβαιότητα είναι ότι το ζήτημα της αυτονομίας ή και απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία θα κυριαρχεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις πολιτικές εξελίξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρωτιά του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos στις εκλογές της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο κόμμα τάσσεται δυναμικά υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στους αυτονομιστές και σε ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Από την άλλη πλευρά, πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα για τους δεξιούς και αριστερούς αυτονομιστές, με τους πρώτους να κάνουν την έκπληξη και να διατηρούν μικρή εκλογική υπεροχή στο στρατόπεδο των αυτονομιστών. Οι δεξιοί αυτονομιστές, που εκφράζονται από τον κ. Πουτζντεμόν, θεωρούνται πιο άκαμπτοι στην αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση Ραχόι και είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία εφόσον τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας και της απόσχισης διατηρούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Σε επίπεδο ψηφοφόρων, δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα περιφερειακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να την διαμορφώσει, ερχόμενη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Ο τελευταίος θεωρείται από τους ηττημένους των εκλογών εφόσον το Λαϊκό Κόμμα είδε τις περιορισμένες δυνάμεις που έχει στην Καταλονία να μειώνονται δραστικά και τους φιλελεύθερους Ciudadanos να εκφράζουν με δυναμικό τρόπο τους Καταλανούς που τάσσονται κατά της απόσχισης από την Ισπανία.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Ραχόι δεν θα έχει μεγάλη επιρροή στις εξελίξεις στην Καταλονία, ενώ θα δοκιμαστεί από τον πειρασμό να εκφράσει τον ισπανικό εθνικισμό, εφόσον οι δυνάμεις του Λαϊκού Κόμματος είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες στην Καταλονία.

το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας έχει τεθεί με πολιτικό και δημοκρατικό τρόπο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δούμε εάν τελικά θα βρεθεί η βασική λύση στα πλαίσια της ενίσχυσης της αυτονομίας της Καταλονίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, ή θα πάμε σε ρήξη, απόσχιση και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

 

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας έχει τεθεί με πολιτικό  και δημοκρατικό τρόπο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δούμε εάν τελικά θα βρεθεί η βασική λύση στα πλαίσια της ενίσχυσης της αυτονομίας της Καταλονίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, ή θα πάμε σε ρήξη, απόσχιση και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής στην Ισπανία, η οποία μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την εντυπωσιακά καλή πορεία της οικονομίας της χώρας, ενώ το δύσκολο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Καταλονία κάνει πιο σύνθετη την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και την αναγκαία επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.