Το Μουντιάλ του Κατάρ,η Καϊλή, η έρευνα για χρηματισμό και παράνομο λόμπινγκ και το ΕΚ σε κρίση

Το κουβάρι των ερευνών και η περίπτωση της Καϊλή. Επιμένει o βελγικός τύπος για σύλληψη της, αναφορές για σακούλες με χρήματα στο σπίτι της.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στους κόλπους της ΕΕ και κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση διαφθοράς που ερευνά η βελγική οικονομική αστυνομία περί παράνομου λόμπινγκ και χρηματισμού από το Κατάρ στο πλαίσιο της οποίας φέρεται να εμπλέκεται-σύμφωνα πάντα με τον γαλλικό και βελγικό Τύπο- και η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες μεταδίδει πως ”Σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo εκτός από την κ.Καϊλή φαίνεται ότι έχει προσαχθεί και ο πατέρας της, ο οποίος σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, πιάστηκε με μία τσάντα με χρήματα. Επίσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αναφορά στο ότι βρέθηκαν τσάντες με χρήματα και στην οικία της κυρίας Καϊλή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεπτομέρειες και ακριβή στοιχεία για το ποσό των χρημάτων”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην όλη υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πολλά άτομα ενώ η έρευνα περί πιθανού χρηματισμού φαίνεται πως είχε αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό πριν οι αρχές φτάσουν σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Οι αρχές ερευνούσαν πιθανή διείσδυση χώρας του Κόλπου στο ΕΚ με στόχο την επιρροή σε συγκεκριμένες αποφάσεις, οικονομικής και πολιτικής φύσεως έναντι οικονομικών απολαβών ή προσφοράς δώρων υψηλής αξίας σε άτομα με αξιώματα ή συνεργάτες αυτών αλλά και σε πρόσωπα με γενικότερη επιρροή.

Κατόπιν της αρχικής έρευνας, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και φαίνεται να έχει συλλάβει ή προσαγάγει τουλάχιστον τέσσερα άτομα στο πλαίσιο έρευνας, που στόχευε κυρίως συνεργάτες ευρωβουλευτών, για αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ως ”εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος”.

Υπάρχουν δε πληροφορίες που λένε ότι μπορεί να δούμε και άλλα πρόσωπα να μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα σφραγίστηκαν τα γραφεία τόσο της κυρίας Καϊλή όσο και συνεργατών δύο ακόμη ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η Εύα Καϊλή μετά τις αναφορές στο ξένο Τιυπο αμέσως διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του αρχηγού του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το Κατάρ, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και οι τοποθετήσεις της Καϊλη

Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ε.Κ. είχε επικριθεί αρκετές φορές, κυρίως το τελευταίο διάστημα για την πολύ επιεική στάση της έναντι του Κατάρ ενόψει και το Μουντιάλ παρά το ότι οι καταγγελίες και αναφορές ακόμη και για θανάτους χιλιάδων μεταναστών που εργάζονταν για διοργάνωση.

Ειδικότερα, η Καϊλή, υπενθυμίζεται πως στις 22 Νοεμβρίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Συγκεκριμένα είχε πει: «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» και συνέχισε: χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Επικαλέστηκε μάλιστα και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα.

«Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Κατέληξε δε: «Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Σημειώνεται πως οι σχετικές αναφορές είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει: «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Η ”υπόθεση Κατάρ”

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir πριν την Παρασκευή είχαν πραγματοποιηθεί τέσσερις συλλήψεις Ιταλών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι που διατηρεί θέση υψηλόβαθμου στελέχους στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC Λούκα Βιζεντίνι, ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Ήταν μάλιστα και παλιός βοηθός του Παντσέρι στο ΕΚ και διευθυντής μη-κυβερνητικής οργάνωσης

Σημειώνεται πως το Κατάρ δέχεται σφοδρή κριτική ως χώρα -οικοδεσπότης του εν εξελίξει Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει επικριθεί για τις οπισθοδρομικές πολιτικές του έναντι των δικαιωμάτων LGBTQ+ και την κακομεταχείριση εργαζόμενων μεταναστών.

Σύμφωνα με το Politico η σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου αναφέρει; «Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)».

Το Κατάρ κατηγορείται ότι έβαλε στο στόχαστρο αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με τη δήλωση του εισαγγελέα.

Πρακτικά η απάντηση που αναζητούν οι Βέλγοι ερευνητές είναι εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει την στάση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μέσω συνεργατών των βουλευτών, με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι».

Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Η όλη υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής στον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.

Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Πηγές: Politico, L’echo, Le soir, AFP, ΕΡΤ

Δημοφιλή