Κατάρριψη επιβατηγού αεροπλάνου διέταξε ο Πούτιν το 2014- γιατί ανακλήθηκε η εντολή

Κατάρριψη επιβατηγού αεροπλάνου διέταξε ο Πούτιν το 2014- γιατί ανακλήθηκε η εντολή
Sputnik Photo Agency / Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, το 2014 διέταξε την κατάρριψη ενός επιβατηγού αεροσκάφους το οποίο φερόταν να μεταφέρει μια βόμβα και στόχευε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Κυριακή.

Στο δίωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πούτιν», που κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πούτιν είπε στον δημοσιογράφος Αντρέι Κοντράσοφ πως έλαβε μια τηλεφωνική κλήση από τους αξιωματούχους ασφαλείας που ήταν υπεύθυνοι για τους Ολυμπιακούς στις 7 Φεβρουαρίου 2014, λίγο πριν την αρχή της τελετής έναρξης.

«Μου είπαν: Ένα αεροπλάνο από την Ουκρανία με προορισμό την Κωνσταντινούπολη έχει καταληφθεί, οι αεροπειρατές απαιτούν να προσγειωθούν στο Σότσι» είπε ο Πούτιν στην ταινία.

Οι πιλότοι του Boeing 737-800 της τουρκικής Pegasus Airlines που πετούσε από το Χάρκοβο στην Κωνσταντινούπολη ανέφεραν πως ένας από τους επιβάτες είχε μια βόμβα και το αεροπλάνο έπρεπε να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο Σότσι, είπε στην ταινία ο Κοντράσοφ.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 110 επιβάτες, ενώ στο στάδιο είχαν συγκεντρωθεί 40.000 άτομα για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Πούτιν είπε πως ζήτησε τη συμβουλή των αξιωματούχων ασφαλείας και του είπαν ότι το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για συζητήσεις τέτοιου είδους περιλαμβάνει κατάρριψη του αεροπλάνου. «Τους είπα: Ενεργήστε βάσει του σχεδίου» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως λίγο μετά έφτασε στο ολυμπιακό στάδιο με τους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μετά από λίγα λεπτά ο Πούτιν έλαβε άλλη μια κλήση, όπως είπε, από την οποία πληροφορήθηκε πως ήταν λάθος συναγερμός- ο επιβάτης ήταν μεθυσμένος και το αεροπλάνο θα συνέχιζε την πτήση προς την Τουρκία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε όσα αναφέρθηκαν στην ταινία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 18 Μαρτίου.