Κύκλωμα έδινε διπλώματα οδήγησης με στημένες εξετάσεις

Η εγκληματική οργάνωση που χορηγούσε παράνομα άδειες οδήγησης είχε βγάλει κέρδη 292.800 έως 610.000 ευρώ.
.
.
Eurokinissi

Τρεις υπαλλήλους διεύθυνσης μεταφορών και επτά ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σχολών οδηγών συνέλαβαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και τους κατηγορούν ως μέλη σπείρας, που συστηματικά δραστηριοπούντο στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης και πιστοποιητικών διαφόρων τύπων, χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία.

Σύμφωνα με την έρευνα των «Αδιάφθορων», τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησαν την παράτυπη έκδοση αδειών οδήγησης, καθώς και πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) ή Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) ή Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR), χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία, σε τουλάχιστον 194 περιπτώσεις υποψηφίων.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ακολουθούσαν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- συγκεκριμένο τρόπο δράσης και συγκεκριμένα στη θεωρητική εκπαίδευση και ανάλογα με την άδεια οδήγησης:

  • υποδείκνυαν στους εξεταζόμενους τις σωστές απαντήσεις,
  • επέλεγαν απευθείας οι ίδιοι τις σωστές απαντήσεις,
  • μοίραζαν τις σωστές απαντήσεις σε μικρά τεμάχια χαρτιού, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στα φύλλα εξέτασης των υποψηφίων,
  • αντικαθιστούσαν το φύλλο εξέτασης των υποψηφίων με άλλο που περιείχε τις σωστές απαντήσεις ενώ,
  • παρείχαντη δυνατότητα στους υποψηφίους να μην παρουσιαστούν στη γραπτή δοκιμασία και να θεωρηθούν επιτυχόντες.

Όσον αφορά στην εξέταση «πορείας», αρκούσε μία τυπική ολιγόλεπτη παρουσία των εξεταζομένων ενώπιον της επιτροπής, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι δεν εμφανίζονταν κατά τη δοκιμασία αυτή και θεωρούνταν επιτυχόντες.

Το κόστος για την έκδοση των αδειών ικανότητας οδήγησης κυμαινόταν ανάλογα με την κατηγορία της αιτούμενης άδειας ικανότητας οδήγησης, όπως επίσης και με τη διαδικασία που θα ακολουθούνταν. Επιπλέον, το κόστος που λάμβανε η σχολή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που μεσολαβούσε τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στη σχολή οδήγησης και τον εξεταζόμενο.

Συγκεκριμένα:

  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Α΄ κατηγορίας από 1.200 έως 1.900 ευρώ συνήθως χωρίς παρουσία στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, ενώ για επέκταση σε Α΄ κατηγορία 380 ευρώ χωρίς παρουσία,
  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Β΄ κατηγορίας 1.700 έως 2.200 ευρώ ενώ ταυτόχρονα Α΄ και Β΄ κατηγορία από 2.000 έως 2.400 ευρώ,
  • για την απόκτηση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Π.Ε.Ι. από 1.700 έως 2.300 ευρώ,
  • για την απόκτηση μόνο Π.Ε.Ι. από 1.000 έως 1.200 ευρώ,
  • για την απόκτηση αδειών οδήγησης κατηγοριών Γ΄, Ε΄ και Π.Ε.Ι. από 2.500 έως 3.800 ευρώ,
  • για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) 1.200 έως 1.800 ευρώ,
  • για επαναχορήγηση άδειας οδήγησης η οποία έχει αφαιρεθεί λόγω Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (PointSystem) 1.200 ευρώ.

Η καταβολή των χρημάτων για την έκδοση της εκάστοτε άδειας ικανότητας οδήγησης γινόταν από τους υποψηφίους οδηγούς τμηματικά αρχικά με «προκαταβολή», ενώ το υπόλοιπο συμφωνηθέν ποσό, το οποίο προορίζονταν για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, καταβάλλονταν την ημέρα της εξέτασης.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος διέμενε σε άλλη περιοχή, η προκαταβολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών, Κ.Τ.Ε.Λ., τράπεζας ή εταιρειών ταχυπληρωμών.

Η έρευνα των αστυνομικών ξεκίνησε, ύστερα από καταγγελία πολίτη για την ύπαρξη κυκλώματος στη Διεύθυνση Μεταφορών Δυτικής Αττικής με διασυνδέσεις στην Κορινθία.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 199 άτομα, ημεδαποί και αλλοδαποί, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, και πρόκειται για οδηγούς που πήραν τα έγγραφα παράτυπα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 199.265 ευρώ,
  • 300 δολάρια Η.Π.Α.,
  • πλήθος σημειωματάριων και χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν χρηματικά ποσά και στοιχεία υποψηφίων,
  • κινητά τηλέφωνα και διάφορα ψηφιακά πειστήρια (usb stick, tablet, laptop) με ηλεκτρονικά καταχωρημένα στοιχεία υποψηφίων και
  • καταφανώς πλαστές βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.

Εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, κυμαίνεται από 292.800 έως 610.000 ευρώ.

Δημοφιλή